latinica  ћирилица
19/09/2016 |  22:33 ⇒ 22:39 | Аутор: БЕТА

Ђукановић у Њујорку: Црна Гора спремна за прихват избјеглица

Црногорски премијер Мило Ђукановић саопштио је да је Црна Гора предузела "све потребне мјере" за евентуални прихват избјеглица и миграната.

Ђукановић је у сједишту УН-а у Њујорку, на Самиту о избјеглицама и мигрантима, казао да Црна Гора није директно погођена "актуелним мигрантским рутама", али да је спремна за случај "изненадног прилива" избјеглица.

"Између осталог, израдили смо Нацрт Шенгенског акционог плана, који ће поред питања безбједности граница по шенгенским стандардима, на адекватан начин обрадити планове за сузбијање и превенцију нерегуларних миграција, као и питања азила", навео је он.

Он је саопштио да Црна Гора, као земља кандидат за чланство у ЕУ, поздравља политику Уније у односу на мигрантску кризу, те да је спремна да предузме "све мјере како би остварила блиску сарадњу са сусједима, са земљама могуће дестинације, као и земљама поријекла избјеглица у функцији што ефикаснијег суочавања и изналажења одрживог одговора на проблем избјеглица и миграната."

Снажно подржавамо усвајање глобалног компакта за избјеглице и за миграцију. Изражавамо спремност да испунимо свој дио обавеза и конструктивно, сходно својим могућностима, допринесемо међународним напорима да се потврде принципи заштите избјеглица и миграната" закључио је црногорски премијер.

Ђукановић борави у Њујорку, гдје учествује на 71. засједању Генералне скупштине Уједињених нација.