latinica  ћирилица
19/09/2016 |  22:28 | Аутор: Б92

Надал: Нисам урадио ништа што је забрањено

Рафаел Надал истакао је послије цурења информација о коришћењу недозвољених лијекова да није урадио ништа што је забрањено.
Рафаел Надал - Фото: AFP
Рафаел НадалФото: AFP

Руска хакерска група објавила је медицинска документа бројних спортиста, међу којима је и Надал, којима је Свјетска антидопинг агенција (WADA) дозволила да користе лијекове у терапеутске сврхе.

"Када тражиш дозволу за лијек из терапеутских разлога и добијеш је, ниси урадио ништа што је забрањено. То није новост, то је демагогија. Никад нисам узео ништа за побољшање мог учинка на терену. Лијекове сам узимао јер је доктор мислио да су најбољи за моје кољено", рекао је Надал.

Годинама се спекулише о могућем Надаловом коришћењу допинга, због чега је тужио бившу француску министарку која је јавно изнијела такве тврдње.

"Спорт мора бити чист и то мора бити јасно. Не смијемо изневјерити људе којима представљамо примјер. Морамо бити увијек добар узор. Било би добро за спортисте, навијаче и медије да кад год се неки спортиста тестира на допинг да резултати буду јавно објављени. Тако би се ријешио овај проблем. Спорт мора постати транспарентан, говорим то годинама", закључио је Надал.

Међу спортистима којима је WADA такође дозволила коришћење забрањених лијекова у терапеутске сврхе су сестре Серена и Венус Вилијамс, вишеструки олимпијски шампиони Мо Фарах у атлетици и Симон Бајлс у гимнастици, те шампиони Тур д'Франса Бредли Вигинс и Крис Фрум.