latinica  ћирилица
19/09/2016 |  21:59 | Аутор: БЕТА

Стејт департмент: Сутра међународни састанак о сиријском рату

Лидери свјетских и регионалних сила које учествују у рату у Сирији састаће се сутра у Њујорку, на маргинама засједања Генералне скупштине УН, како би покушали да спасу дипломатски процес рјешавања сиријске кризе, саопштио је амерички Стејт департмент.
Стејт Департмент                                              (Фото:twitter) -
Стејт Департмент (Фото:twitter)

У саопштењу се наводи да ће се Међународна група за подршку Сирији, која од новембра прошле године окупља око 20 земаља и међународних организација, укључујући и САД, Русију, Иран, Саудијску Арабију и Турску, састати сутра у Њујорку ради "процјене" руско-америчког споразума о примирју у Сирији.

Споразум постигнут 9. септембра истекао је вечерас у 19 часова по сиријском времену и предвиђао је потпуни прекид непријатељстава, али је сиријска војска раније данас навела да је примирје готово и да су га побуњеничке групе више пута прекршиле.

Стејт департмент такође је саопштио да су САД спремне да продуже трајање примирја упркос бројним кршењима и сарађују са Русијом на побољшању споразума и испоруци хуманитарне помоћи у Сирији.

Портпарол Стејт департмента Џон Кирби рекао је да би Русија, као гарант сарадње сиријске владе у спровођењу примирја, требало да разјасни позицију Дамаска.

Он је навео и да су, упркос кршењима примирја, борбе у Сирији током протекле недјеље ослабиле.