latinica  ћирилица
19/09/2016 |  20:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Де Блазио: Напад у Њујорку - акт тероризма

Бомбаши напад у Њујорку, у ком је рањено 29 особа, био је акт тероризма, изјавио је градоначелник Бил де Блазио након хапшења осумњиченог, америчког држављанина рођеног у Авганистану.
Напад у Њујорку - Фото: AP
Напад у ЊујоркуФото: AP

"Имамо све разлоге да вјерујемо да је то био акт тероризма", рекао је Де Блазио на конференцији за новинаре, два дана послије напада, пренио је АФП.

Конференција је одржана након што је полиција у Њју Џерсију ранила и ухапсила Ахмада Кана Рахамија, америчког држављанина рођеног у Авганистану, који је осумњичен за изазивање експлозија у Њујорку и Њу Џерсију током викенда, јавила је телевизија Ен-Би-Си, позивајући се на изворе у полицији.

Истовремено, истражитељи су објавили да нема индиција да је осумњичени припадао "некој широј ћелији", наводи АП.

Помоћник директора задужен за канцеларију ФБИ у Њујорку Бил Свини је рекао да се не трага за другим осумњиченим у вези са нападима.

Рахами је ухапшен у Линдену, у Њу Џерсију, након окршаја ватреним оружјем са полицијом. Полиција га је ранила у ногу а он је успио да рани једног полицајца у руку и да погоди још једног у панцир прслук.

Рахами је идентификован као осумњичени након што је на једној од експлозивних направа која није експлодирала пронађен његов отисак прста, рекао је виши полицијски службеник за Ен-Би-Си.

Полиција је потом нашла још трагова који су указивали на Рахамија, на мобилним телефонима који су били повезани са неексплодираним бомбама, наводи америчка телевизија.

Двадесет осмогодишњи Рахами се сумњичи да је током викенда изазвао експлозију у кварту Челси на Менхетну у којој је повријеђено 29 људи као и да је подметнуо бомбу на траси добротворне трке америчких маирнаца у Сисајд парку и више неексплодраних направа на Менхетну и бомбу на станици у Елизабету која је јутрос деактивирана.