latinica  ћирилица
19/09/2016 |  20:16 ⇒ 20:28 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Русија да објасни став сиријске војске о крају примирја

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да раде на продужењу споразума о прекиду непријатељстава у Сирији, али су позвале Русију да најприје разјасни саопштење сиријске војске да је примирје завршено, јавља Ројтерс.
Сирија, Алепо (фото: © Sputnik/ Mikhail Voskresenskiy) -
Сирија, Алепо (фото: © Sputnik/ Mikhail Voskresenskiy)

"Ми имамо договор са Русијом, која је одговорна за придржавање примирја од стране сиријског режима, тако да очекујемо да Русија разјасни њихов став", саопштио је портпарол Стејт департмента Џон Кирби.

Он је додао да је насиље донекле смањено откако је договорено примирје, али је напоменуо да није било седам узастопних дана примирја, на шта је позвао споразум САД и Русије.

У међувремену, замјеник портпарола Стејт департмента Марк Тонер најавио је данас да ће се САД, Русија и други кључни актери у сиријском мировном процесу састати сутра у Њујорку, након што је сиријска војска објавила крај једнонедјељног примирја, преноси АФП.

Тонер је навео да ће министри спољних послова Међународне групе за подршку Сирији (ИС СГ), која обухвата 20-ак земаља, процијенити ситуацију.

Сутрашњи састанак "ће бити очито веома важна сигнална провјера... ради процјене споразума, статуса споразума који је постигнут са САД и Русијом прије нешто више од недјељу дана, како би се видјело гдје смо, које наредне кораке треба предузети и гдје је потребно побољшање", рекао је он.

ИС СГ окупиће се уочи састанка Савејта безбједности УН о Сирији који ће бити одржан у сриједу, у присуству америчког државног секретара Џона Керија и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Шеф француске дипломатије Жан-Марк Еро оцијенио је да "то неће бити лак састанак" с обзиром на погоршање односа између САД и Русије, али је истакао да све стране морају да уложе напоре како би се обновили мировни напори.

"Сви морамо преузети одговорност", закључио је Еро.

Послије вишемјесечних преговора, САД и Русија су се 9. септембра договориле да позову на прекид непријатељстава, достављање хуманитарне помоћи и заједничку борбу против исламистичкх побуњеника у Сирији, подсјећа француска агенција.