latinica  ћирилица
19/09/2016 |  19:48 ⇒ 19:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Различит приступ Трампа и Клинтонове националној безбједности

Послије серије напада експлозивним направама у Њујорку и Њу Џерсију и напада ножем у Минесоти, републикански и демократски кандидати на америчким предсједничким изборима Доналд Трамп и Хилари Клинтон поново су показали различит приступ националној безбједности.

Док је Клинтонова настојала да покаже "чврсту руку", Трампов приступ је био "рекао сам вам" да ће се то догодити, преноси АФП.

"Ово је реална пријетња али таква је и наша ријешеност," рекла је Клинтонова која је снимљена док даје изјаву код једног хангара док се поред ње вијоре америчке заставе и то још прије него што се огласио предсједник Барак Обама.

Бивша државна секретарка је поред чврстине настојала да покаже и знање, па је поменула низ питања повезаних са тероризмом, од радикализације до прикупљања обавјештајних података.

Американци треба да одговоре ријешеношћу а влада "појачаним прикупљањем података" како би се супротставили различитим завјерама, оцијенила је Клинтонова.

Она је подсјетила и на своју улогу у Обаминој одлуци да убије вођу Ал Каиде Осаму бин Ладена и напоменула да ће се данас састати са египатским предсједником Абделом Фатахом ал Сисирјем како би разговарали о "пријетњи тероризма".

И док је њена порука одисала стрпљивом ријешеношћу, Трамп је позвао на радикалне промјене, преноси АФП.

Он је настојао да покаже да су ови најновји напади неизбјежни резултат слабе антитерористичке и имигирационе политике предсједника Обаме и Клинтонове.

Трамп за своју платформу није узео подијум са заставама у позадини већ јутарњи програм једне телевизије што је поново показало колико су важни медији за његову кампању.

"Наша земља је слаба. Ми дозвољавамо десетинама хиљада људи да уђу. Ја сам говорио да то мора да престане," рекао је Трамп телевизији Фокс.

Осумњичени за нападе у Њујорку и Њу Џерсију током викенда, двадесет осмогодишњи Ахмад Кан Рахами, амерички држављанин рођен у Авганистану, кога је полиција описала као "наоружаног и опасног", рањен је и ухапшен данас у драматичном оружаном окршају са полицијом.