latinica  ћирилица
19/09/2016 |  19:30 ⇒ 20/09/2016 | 07:46 | Аутор: СРНА

Звиздић очекује сутра "зелено свјетло" Брисела за апликацију БиХ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да очекује да ће Савјет за спољне послове ЕУ на сутрашњој сједници у Бриселу дати "зелено свјетло" за апликацију БиХ за кандидатски статус.

Звиздић је након састанка у Сарајеву са директором за западни Балкан при Генералној дирекцији Европске комисије за политику сусједства Женевив Руиз Калавером, шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарком и премијерима Републике Српске Жељком Цвијановић и Федерације БиХ Фадилом Новалићем, истакао да су три тражена услова ЕУ испуњена.

"Очекујем да ће сутра бити усвојен закључак којим се налаже Европској комисији да достави упитник БиХ", рекао је Звиздић.

Он каже да је утврђено да је до сада спроведено 40 одсто мјера које су планиране економском Реформском агендом у БиХ иако је агенда усвојена за четворогодишњи период.

Звиздић је истакао да сви нивои власти остају опредијељени да спроведу мјере које су дефинисале, без обзира на њихову тежину и чињеницу да ће изазвати одређена незадовољства у БиХ.

"Циљеви су јасни. Као резултат се очекује даљи економски развој БиХ, много боље пословно окружење, бољи правни и економски оквир за домаће и стране инвеститоре и на крају креирање и отварање већег броја нових радних мјеста. Констатовали смо да се економска реформска агенда спроводи предвиђеном динамиком", рекао је Звиздић.

Он је додао да постоје добра сарадња и координисан приступ свих нивоа власти.