latinica  ћирилица
19/09/2016 |  19:25 | Аутор: СРНА

На Мањачи заједничка вјежба "Брзи одговор 2016"

Командант Еуфора Фридрих Шретер и командант Оперативне команде Оружаних снага БиХ Драган Вуковић најавили су одржавање заједничке вјежбе "Брзи одговор 2016", која ће, након двије године планирања, током овог мјесеца бити одржана на војном полигону на Мањачи, поред Бањалуке.
Марина Пендеш и Фридрих Шретер - Фото: СРНА
Марина Пендеш и Фридрих ШретерФото: СРНА

Мултинационални батаљон Еуфора и Оружане снаге БиХ врло су тијесно сарађивали кроз заједничку обуку и размјену искустава и вјештина које ће показати током вјежбе, наводи се у Шретеровом и Вуковићевом заједничком саопштењу.

Више од 500 војника из Еуфора, Оружаних снага БиХ, Уједињеног Краљевства, Аустрије, Мађарске, као и једна португалска чета Тактичких резервних снага Еуфора из састава НАТО мисије КФОР, радиће заједно у БиХ.

Ово је и прилика за Еуфор и НАТО штаб Сарајево да врше команду и контролу у оквиру велике војне вјежбе, а да војници прошире своје знање и стекну више искуства у активностима патролирања, пратње, кретања у конвоју, медицинске евакуације, извлачења и евакуације повријеђених, те усаврше своје специјалистичке вјештине за уклањање експлозивних убојитих средстава и операције извлачење лица која не учествују у борбеним активностима.

"Ова редовна годишња вјежба показује људима БиХ да су њихове оружане снаге способне да дјелују самостално и као партнери са Еуфором и војницима из европских партнерских земаља у оквиру великих војних вјежби и операција", истакао је Шретер.

Вуковић сматра да је заједничка вјежба "Брзи одговор 2016" врло важан догађај за Оружане снаге БиХ ради практичне примјене достигнутих способности и вјештина које су њени припадници стекли током колективне обуке са мултинационалним батаљоном Еуфора.

Према његовим ријечима, у овој вјежби потврђује се спремност и интероперабилност јединица Оружаних снага БиХ у дјеловању са Еуфором.

У оквиру операције "Алтеа", Еуфор тренутно служе војници из 15 земаља чланица ЕУ и пет партнерских земаља.

Њени примарни задаци су да пружи подршку Оружаним снагама БиХ при оспособљавању и обуци и напорима БиХ на одржавању безбједног и стабилног окружења, истовремено подржавајући цјелокупну и свеобухватну стратегију ЕУ за БиХ, наводи се у саопштењу.