latinica  ћирилица
19/09/2016 |  17:52 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Европски званичници задовољни спровођењем Реформске агенде; Брисел о апликацији БиХ (ВИДЕО)

Савјет за опште послове Европске уније сутра ће у Бриселу разматрати апликацију БиХ за чланство у ЕУ.
Жељка Цвијановић - Фото: Screenshot
Жељка ЦвијановићФото: Screenshot

На питање да ли ће референдум утицати на одлуку Брисела, шеф Делегације ЕУ Ларс Гунар Вигемарк, рекао је да апликација не зависи од појединачних дешавања, већ да је ријеч о процесу који ће трајати дуже.

Пред сутрашњи скуп у Бриселу, европски званичници у Сарајеву нису штедјели ријечи хвале упућених домаћим властима у испуњавању реформске агенде. На састанку су били ентитетски премијери и предсједавајући Савјета министара. 

Од 74 мјере реформске агенде за прошлу и ову годину, Влада Српске потпуно је реализовала 38, 35 је у поступку, а само једна чека да одређени прописи ступе на снагу и разговоре са социјалним партнерима.

- Укупни степен реализације за те 2 године, биће кад завршимо и ове које су у току реализација 98,6%, то је изузетан напредак, али ја цијеним да ћемо и ту једну мјеру имати прилику да у неком скоријем периоду у потпуности завршимо, рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске.

Цвијановићева је изразила и задовољство усвајањем сета закона за борбу против сузбијања сиве економије и нагласила да предстоји огроман посао на рационализацији јавне управе. У Федерацији је реализована трећина мјера.

- Почело је видно да се примјећује раст БДП-а и коначно убирање пореза је јако добро, каже Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ.

Да је напредак већи од очекиваног, оцијенили су представници Европске уније који најављују даљњу подршку.

- Напредак је и више него задовољавајући, шта више импресиван, посебно имајући у виду да су донесене неке тешке одлуке кад је ријеч о социјално-економским реформама, нагласио је Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Резултати су опипљиви, али ово је почетак и не треба се заваравати – додају Европејци и наглашавају да је циљ агенде- унапређење социјално-економске ситуације и приближавање Европској унији.

- Имали смо доста добар почетак, добру прву фазу, а сад ћемо прећи на другу, незапосленост младих једна је од њених важних компоненти, желимо да видимо реформу пореског законодавства, побољшање јавне управе, Тистакла је Ђеновева Руиз Калавера, директор за западни Балкан при Генералној дирекцији ЕК за политику сусједства.

С обзиром да су испуњена три кључна услова - провођење агенде, протокол на ССП и механизам координације, предсједавајући Савјета министара очекује да апликација БиХ за канидидатски статус, сутра у Бриселу добије зелено свјетло.

-Закључак ће, онако како изгледа форма закључка наложити ЕК да се почне припремати упитник за БиХ, рекао је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Добије ли зелено свјетло, упитник у БиХ требало би да стигне у наредних неколико мјесеци.