latinica  ћирилица
19/09/2016 |  17:28 ⇒ 19:11 | Аутор: Б92

Сиријска армија прекинула примирје

Команда сиријске војске саопштила је данас да је готово примирје, које су договорили САД и Русија, и оптужила побуњеничке групе да су саботирале споразум.
Дамаск, Сирија (Фото: Sputnik/Наталија Селиверстова) -
Дамаск, Сирија (Фото: Sputnik/Наталија Селиверстова)

Сиријска војска је навела да су "наоружане терористичке групе" више пута прекршиле примирје које је ступило на снагу прошле недјеље.

Наоружане побуњеничке групе су искористиле примирје за мобилизацију и наоружавање, док су нападале области под контролом владиних снага, навела је војска Сирије и додала да су побуњеници потрошили "реалну шансу" за окончање крвопролића.

Како је навела сиријска војска, примирје које је ступило на снагу 12. септембра прекршено је више од 300 пута.

Активисти и побуњеничке групе су оптужиле владу за кршење примирја, док су Уједињене нације навеле да је сиријска влада ометала испоруку помоћи, што је кључни дио договара о прекиду ватре.

Предсједник Башар ал Асад раније данас оптужио је САД да су нападом на положаје сиријске војске у Деир Езору, на истоку Сирије, извршиле "флагрантну агресију" на ту земљу.

- Сваки пут када сиријска војска напредује у борбама и у процесу националног помирења, државе које су њени непријатељи појачају своју подршку терористичким организацијама. Примјер за то је флагрантна америчка агресија на положаје сиријске војске у Деир Езору, извршена у корист Исламске државе - рекао је Асад послије састанка са иранским званичником за арапско-афричка питања.

Он је додао да земље које су непријатељи Сирије "чине све да продуже терористички рат".

Примирје у Сирији значајно је ослабљено послије напада који су у суботу извеле снаге међународне коалиције под вођством САД на положаје сиријске војске у Деир Езору, граду под контролом Исламске државе. У том нападу погинуло је 90 сиријских војника.

Џихадисти су током напада успјели да заузму брдо Турду, одакле могу да спријече полијетање авиона и хеликоптера са аеродрома у Деир Езору који контролише сиријска војска.

Међународна коалиција признала је да је грешком бомбардовала сиријску војску мислећи да су у питању џихадисти.