latinica  ћирилица
19/09/2016 |  17:25 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Апелација због одлука ЦИК-а и Aпелационог вијећа Суда БиХ (ВИДЕО)

Републичка комисија за спровођење референдума одлучила је да упути апелацију Уставном суду БиХ на одлуку Апелационог вијећа Суда БиХ и Централне изборне комисије, којом је Српској оспорено право на централни бирачки списак. Предсједник Републичке комисије Синиша Каран сматра да је повријеђено право Комисије на правни лијек и директно прекршена Европска конвенција о заштити људских права.
Гласачки листић - Фото: РТРС
Гласачки листићФото: РТРС

Паралелно с правном битком – Републичка комисија прводи крају припреме за спровођење референдума. Комплетна дистрибуција материјала за референдум требало би да буде завршена сутра. 

Републичка комисија за спровођење референдума на два фронта. И један и други бране родни лист Републике. Апелацијом покушавају да Уставном суду објасне нелогичности Суда БиХ и Централне изборне комисије.

- Оно што је парадокс и због чега идемо с апелацијом – Суд БиХ и ЦИК сматрају да нисмо дио изборног законодавства. Наш закон о референдуму и грађанској иницијативи прихвата све принципе изборног законодавств, нагласио је предсједник Републичке комисије Синиша Каран.

У својству не само предсједника Републичке комисије, већ и професора Уставног права, Каран је рекао да је Уставни суд БиХ привременом мјером о забрани референдума прекинуо процес спровођења своје одлуке о неуставности 9. јанаура као Дана Републике. Сматра да Уставни суд БиХ задире у одлуке Народне скупштине, а ту контролу, каже, имају само грађани.

- Сматрам да је оваква пракса Уставног суда преседан. Упитно је и вријеме и начин провођења такве одлуке, истиче Каран.

Без обзира на политичке одлуке из Сарајева, припреме за одржавање референдума су у завршној фази. Референдумски материјал данас је прослијеђен у 30 локалних заједница. Комплетна дистрибуција биће завршена сутра. Каран је подсјетио да грађани бесплатном СМС поруком, на број 065 12 44, могу добити обавјештење о гласачком мјесту. Грађани који нису на списковима, уз личне документе, моћи ће да се изјасне на непотврђеном гласачком листићу.

- Грађани ће гласати на истим гласачким мјестима као и до сада у изборном процесу. У неким општинама ће бити спајања, па ће бити на вријеме обавијештени од локалних заједница, нагласио је Каран.

Гласаће се и у Србији. Какво је расположење, најбоље говори податак да су се позиву директора Представништва РС у Србији, одазвала сва завичајна удружења из Српске.

- Преко 20 хиљада грађана Републике Српске који живе у Србији или се нађу овдје, а имају право гласа, рекао је Млађен Цицовић, директор Представништва Српске у Србији.

Предсједница Комисије за спровођење референдума на територији Србије Гордана Младић рекла је да ће се гласати на пет гласачких мјеста у Србији. Београду, Новом Саду, Суботици, Зрењанину и Панчеву.

О Дану Републике, посредством наших представништава, изјашњаваће се држављани Српске који живе у Бриселу, Антверпену, Ротердаму и Паризу. Формиране су комисије које припремају гласање у Бечу, Грацу, Линцу и Инсбруку, а тако је и у Москви.