latinica  ћирилица
19/09/2016 |  17:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић: Протјераћу екстремизам из странке

Највјероватнији будући премијер Хрватске Андреј Пленковић обећао је у изјави за њемачку телевизију АРД да ће из ХДЗ протјерати екстремизам.

Навео да ће се он и странка бавити будућности са фокусом на економске теме.

- ХДЗ је десница, али моја је мисија ојачавање политичког центра. То је јасан задатак који важи за све партнере наше странке у цијелој Европи. ХДЗ је странка која одувијек жели да буде странка свих грађана Хрватске, али екстремизам ћу из наше странке протјерати. Хрватски народ жели странку која се одговорно поставља према националним интересима - рекао је Пленковић.

На питање да конкретније прецизира како планира да ХДЗ ослободи тешког капитала повезивања с усташким режимом у Другом свјетском рату, Пленковић је упоредио данашњи ХДЗ са странком којом је предсједао Томислав Карамарко.

- Главна разлика у односу на кампању 2015. јесте та што више не желимо да се враћамо у прошлост, већ желимо да се бавимо најважнијим питањима будућности - истакао је Пленковић.

Он је рекао да су се његове страначке колеге фокусирале на привредне и економске теме и у кампањи му је, казао је, било важно не бавити се идеологијом.

- Желимо да култура комуникације у Хрватској буде на европском нивоу и, у том смислу, ова кампања била је у свему налик оним кампањама које ви пратите у Европи - рекао је Пленковић.