latinica  ћирилица
19/09/2016 |  16:59 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Приједор: Презентација нових кредитних линија ИРБ-а Републике Српске (ВИДЕО)

У Приједору је данас организована презентација нових кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, намијењених предузетницима и привредним друштвима.
Инвестиционо-развојна банка Републике Српске - Фото: РТРС
Инвестиционо-развојна банка Републике СрпскеФото: РТРС

Презентацији у организацији Одјељења за пољопривреду града Приједора, Агенције “Преда“ и Подручне привредне коморе Бањалука, присуствовали су бројни Приједорчани заинтересовани за кредите ИРБ-а. Њима су представљене кредитне линије са умањеним каматним стопама, те скраћене процедуре за добијање кредита преко 500 хиљада марака.

Милан Балабан власник је предузећа за сакупљање и обраду секнундарних сировина, и корисник је кредита ИРБ-а. Каже да је нова кредитна линија повољна, али да актуелна ситуација на тржишту, и смањење цијена на берзама утичу на несигурност у пласману његових производа на тржиште, због тога узимање било каквих кредита представља ризик.

- Сад да нам понуде повољан, врло повољан кредит на не знам који износ, 100 хиљада, 200 хиљада, ми га не смијемо узети јер немамо сигурност да ћемо то моћи реализовати, али иначе, што се тиче банке, услови су бољи, каже Балабан.

Новине које је увела ИРБ за ову годину јесте смањење каматних стопа за 0,7 одсто, тако да су сада, у зависности од услова за појединачне кориснике, од 3,5 до 4,7%. Такође, за кориснике млађе од 35 година уведено је додатно умањење каматних стопа од 0,3 процентна поена.

- Такође, новина је и да је у односу на ранији период, процедура за кредите који су преко 500 хиљада марака додатно скраћена, истакао је Игор Бајић, руководилац Одсијека за маркетинг у ИРБ РС. 

Нови услови кредитирања ИРБ-а добра су прилика за мала и средња предузећа.

Од свог оснивања до данас, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске пласирала је преко девет хиљада појединачних кредита, укупне вриједности од око 1,8 милијарди марака.