latinica  ћирилица
19/09/2016 |  16:57 | Аутор: СРНА

Амано: Нова нуклеарна проба је јасно кршење резолуција УН

Директор Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ Јукија Амано рекао је данас да је пета нуклеарна проба Сјеверне Кореје јасно кршење резолуција УН.

Амано је на почетку састанка Одбора гувернера ИАЕА у Бечу позвао Сјеверну Кореју да дозволи повратак инспектора, који су посљедњи пут у тој земљи били у априлу 2009. године.

Према његовим ријечи, обука инспектора непрестано траје и могу врло брзо бити послати на задатак.

Он није желио да коментарише позив америчког државног секретара Џон Керија Сјеверној Кореји да одмах замрзне своје нуклеарне и ракетне планове, али је оцијенио да проба коју је Пјонгјанг недавно обавио изазива "дубоку забринутост и жалост".

"Ове активности око нуклеарне пробе и ракетних лансирања озбиљна су пријетња по сјевероисток Азије и даље", додао је Амано.

Јапан, Јужна Кореја и САД врше притисак за увођење нових и оштријих санкција Савјета безбједности УН Сјеверној Кореји након што је Пјонгјанг током овог мјесеца извршио пету и до сада највећу нуклеарну пробу.

Детонација је била одговор на санкције УН које су пооштрене у марту.

Пекинг је у марту подржао санкције, али је против нових оштријих санкција након што су се Вашингтон и Сеул сагласили да у Јужној Кореји распореде софистициранији противракетни систем.