latinica  ћирилица
19/09/2016 |  16:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Градоначелник Њујорка: Највише полицајаца на улицама икада

Градоначелник Њујорка Бил де Блазио је изјавио да ће ове недјеље Њујорчани видјети повећано присуство полиције по граду, након неколико експлозија бомби током викенда у том граду и сусједном Нју Џерсију.
Бил де Блазио - Фото: Screenshot
Бил де БлазиоФото: Screenshot

Си-Ен-Ен наводи да је појачано обезбјеђење широм Њујорка уобичајена ствар сваки пут када свјетски лидери стижу на засједање Генералне скупштине УН, која је почела.

"Треба да знате да ћете видјети знатно увећано присуство њујоршке полиције, веће него икада", навео је Де Блазио.

Америчка телевизија преноси и да је гувернер савезне државе Њујорк Ендрју Куомо објавио да ће додатних 1.000 припадника Државне полиције Њујорка и трупа Националне гарде бити распоређено да патролирају на аутобуским станицама, аеродромима и станицама метроа.

"Желим да Њујорчани буду увјерени да када се данас врате на посао да у Њујорку све тече како треба и ми чинимо све што је потребно", рекао је Куомо.

Си-Би-Ес њуз је данас објавио да би 28-годишњи Ахмад Рахами, за којим њујоршка полиција трага због бомбашких напада експлозије која се десила у суботу увече у кварту Челси на Менхетну, могао да буде дио терористичке ћелије и да га сматрају изузетно опасним.

Извори ТВ станице Ен-Би-Си њуз навели су да је Рахами виђен на видео снимку експлозије у Челсију у суботу увече. Објава о идентификацији бомбаша је стигла неколико сати након што је ранац у којем су биле бомбе експлодирао док га је полицијски робот проучавао близу жељезничке станице у мјесту Елизабет из којег је и сам Рахами.

Наведено је да су и бомба на Менхетну и ова у Елизабету биле повезане са мобилним телефонима.

Друга бомба, коју је у суботу увече полиција пронашла четири блока даље од мјеста експлозије у Челсију, предата је ФБИ-ју и налази се у Вирџинији, у лабораторији за форензичко испитивање.

Неколико сати прије тога у Њу Џерсију, активирана је експлозивна направа сакривена у канти за ђубре. Нико није повријеђен али је трка маринаца, која се одржава у тој области, отказана из безбједносних разлога.