latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Баронс: Руска војска малобројна, али ефикаснија од НАТО

Бивши командант НАТО-а Сер Ричард Баронс тврди, да би у случају избијања сукоба на европском тлу, Русија своје ратне авионе, бродове и копнене јединице могла за покрене за 48 сати, док би за ефикасан противудар Алијанси били потребни мјесеци.
Руска војска (Фото: Министерство обороны РФ) -
Руска војска (Фото: Министерство обороны РФ)

Баронс, наиме, сматра да највеће европске земље попут Њемачке, Италије и Француске руску пријетњу не схватају довољно озбиљно, што би Европу могло да кошта губитка територија.

Већина европских безбједносних снага усмјерена је на терористичке пријетње и сузбијање мигрантске кризе, а Москва је много уложила у најмодерније наоружање како би могла да парира западним супарницима, пише лондонски Индепендент.

"Када би сте успоредили војне капацитете НАТО пакта и Русије, НАТО их има знатно више, али све западне снаге налазе се у полусну. Русија би своју мању војску могла да употријеби на начин на који би НАТО-у било врло тешко да одговори, јер за то не постоје спремни планови", рекао је Баронс, пренио је портал Индекс.

Руска анексија Крима изазвала је међународну осуду, али није успјела да натјера земље Сјеверноатлантског савеза да створе ефикасан план за случај руске инвазије. Приједлог да се у сваку од три балтичке државе и Пољску распореди око хиљаду војника Баронс сматра пуким мазањем очију.

Баронс је посебно оштре критике сачувао за британске војне снаге, које сматра неспособним да одбране земљу чак и од ваздушног напада.

"Ни саму Британију, ни снаге ангажоване у Европи - а камоли обоје - не бисмо могли одбранити од концентрисаног руског ваздушног напада."

Бившег заповједника НАТО-а, како се наводи, забрињава и мањак искуства које британска војска има у вођењу великих ратних операција.

"Војска је навикла да дјелује из сигурних база усред оперативног подручја, против непријатеља неспособног за велике маневре, који нема ваздушну подршку, значајну артиљерију, способност за електроничко ратовање, и посебно, ваздушне снаге и ракетне снаге", рекао је Баронс.

Баронс је као посебну слабост британске војске истакао мали број примјерака врло скупе опреме, попут носача авиона, чију пуну примјену Британија не може приуштити због могућности да, како каже, буду оштећени или изгубљени.