latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:49 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Конференција у Београду: Народ Српске има право на референдум (ВИДЕО)

Народ Републике Српске има право да организује референдум, како на основу Дејтонског споразума, тако и на основу демократског права садржаног у бројним европским и међународним повељама и актима, речено је на конференцији "Референдум у Републици Српској – демократски одговор на недемократске методе" која је одржана у Београду.
Конференција о референдуму у Београду - Фото: Screenshot
Конференција о референдуму у БеоградуФото: Screenshot

Учесници конференције упозорили су да се референдум у Босни и Херцеговини и међународној заједници покушава искористити за промјену Дејтонског споразума и нестанак Републике Српске. 

Референдум ће бити одржан за неколико дана и неће довести до поремећаја мира и стабилности у региону, неће бити ни санкција према Републици Српској, јер се не могу селективно примјењивати, већ само на Босну и Херцеговину као цјелину, каже професор Ненад Кецмановић.

Кецмановић је додао да резултати референдума неће бити међународно признати, а притисци ће се наставити на Народну скупштину у Бањалуци која треба да донесе коначну одлуку.

- Каква је то шарена лажа да говорите о евроинтеграцијама БиХ и европским стандардима када један обичан референдум изазива толику панику и толико заоштрава реторику на међународном плану, упитао је Александар Павић из Фонда стратешке културе .То не значи да треба да одустанемо од тога јер као што се види током година кад год се одустајало, то се никада није схватало као уступак, као позив на дијалог , него као знак слабости и знак да треба притиснути Србе, нагласио је Павић.

Референдум треба подржати, јер је то одговор на протекторат у БиХ који трпе три народа, каже стручњак за антитероризам Џевад Галијашевић.

- Мислим да је референдум добар одговор . То је одговор народа кји зна што је саборност и демократија. То је примјерен одговор који треба подржати, истакао је Галијашевић.

У Сарајеву и данас провијава идеја да се у Републици Српској, притисцима и изазивањем хаоса, може доћи до одређених циљева. Они имају жељу, али и бојазан јер знају да је МУП РС респектабилна организација, упозорава Предраг Ћеранић из Фонда стратешке културе.

- Сви они који би покушали да изведу неред били би осујећени и истог дана би се сваки вид стварања хаоса неутралисао, нагласио је Ћеранић.

Атмосфера поводом референдума нагло је постала драматична послије Путиновог позива предсједнику Републике Српске да посјети Москву, поручено је из Београда.