latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:44 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Повећати пензије и јачати материјални положај пензионера

Опредјељење Владе Републике Српске је даље јачање материјалног положаја и статуса пензионера и повећање пензија, изјавила је данас у Источном Сарајеву премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Она је изразила задовољство оним што је Влада, на чијем је челу, урадила кад је ријеч о пензионерској популацији.

Цвијановићева је навела да постоје двије кључне ствари када је ријеч о овој популација, од којих је прва да је исплата пензија пребачена на буџет, односно да се пензије исплаћују преко трезора.

"Исплата пензија сада траје између пет и седам дана, што је било незамисливо прије само годину дана, јер су исплате раније трајале седмицама", рекла је премијерка Српске.

Као другу кључну ствар, Цвијановићева је навела да је Влада у претходном периоду од двије и по године, односно непуне три године, повећала пензије за 11,5 одсто и кроз редовно и кроз ванредно усклађивање које је омогућено промјеном закона.

"Наше опредјељење је даље јачање материјалног положаја и статуса пензионера. Вршиће се редовно усклађивање и сваки пут када се стекну услови свакако ће се ићи и на ванредно усклађивање пензија", најавила је Цвијановићава.

Она је поновила да ће до повећања пензија долазити, а да динамика зависи од неких других фактора.

"Ми смо у тијесној комуникацији са Удружењем пензионера и самим пензионерима и знамо какве су њихове потребе, као и да би им то много значило", додала је премијерка.

Цвијановићева је оцијенила и да ће доношење правилника о лијековима побољшати положај пензионера.

"Пензионерска популација је на удару, с обзиром на године и болести и они ће бити велики корисници снижења лијекова. Правилник морамо коначно добити, а на то нам је указала и Свјетска банка и данас Европска комисија на састанку у Сарајеву о спровођењу Реформске агенде", рекла је она.

Према њеним ријечима, од Савјета министара стриктно се тражи доношење правилника о лијековима који ће довести до значајних смањења цијена лијекова.

"Сада лијекове плаћамо знатно више него што је то случај са земљама у окружењу. То ће бити трећа ствар која ће допринијети материјалном положају пензионера", нагласила је Цвијановићева.