latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:04 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

МУП Српске поднио пријаву против предсједника ЦИК-а

Управа за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас је Окружном тужилаштву Добој поднијела извјештај против предсједника Централне изборне комисије БиХ Ахмета Шантића због почињеног кривичног дјела неизвршавање судске одлуке из члана 371 Кривичног закона Републике Српске.
Бањалука:Зграда МУП-а - Фото: РТРС
Бањалука:Зграда МУП-аФото: РТРС

Наводећи само иницијале, у саопштење МУП-а Српске се наводи да је "А.Ш, вршећи функцију предсједника ЦИК-а, 14. септембра одбио да поступи по Наредби Основног суда Дервента од 9. септембра ове године".

У саопштењу се подсјећа да су полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске у четвртак, 15. септембра лишили слободе шест лица на подручју општине Дервента због постојања основа сумње да су извршили кривична дјела фалсификовање исправе и улоупотреба бирачког права.

Они се сумњиче да су фалсификовали документацију на основу које су регистровали најмање 1.471 бирача који гласају путем поште из иностранства и такву документацију доставили ЦИК-у.

Основни суд у Дервенти издао је Наредбу о одузимању спорних пријава гласача из ЦИК-а, али је 14. септембра Комисија одбила да поступи по наредби Суда и полицијским службеницима МУП-а Републике Српске одбила да преда тражену документацију.