latinica  ћирилица
19/09/2016 |  13:34 ⇒ 14:53 | Аутор: klix.ba

Званичници ЕУ: Импресионирани смо резултатима БиХ, али ово је само почетак

Директорица за западни Балкан при Генералној дирекцији Европске комисије за европску политику сусједства и преговоре Женевив Руиз Калавере и након данашњег састанка у Сарајеву о спровођењу Реформске агенде поручила је да је импресионирана заједничким активностима званичника у БиХ и подсјетила на важност агенде за напредак земље и грађана.
Састанак о провођењу реформске агенде - Фото: РТРС
Састанак о провођењу реформске агендеФото: РТРС

"Разговарали смо о наредним корацима које треба учинити. Досадашњи рад дао је врло опипљиве резултате, али не треба се заваравати јер ово је само почетак. Реформска агенда обухвата четворогодишњи период и усмјерена је на унапређење социо-економских прилика за грађане БиХ, али и приближавање земље ЕУ интеграцијама", рекла је Руиз Калавере.

Као особа задужена за процес проширења увјеравала је бх. јавност да је Европска комисија ту да пружи подршку БиХ.

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ, амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк поновио је да је ЕУ ту да пружи подршку БиХ у реализацији Реформске агенде.

"Ту смо са вама као партнери. Има још јако пуно посла, али поздрављамо досадашње резултате", истакао је.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је како је утврђено да је до сада проведено 40 одсто мјера које су планиране економском реформском агендом у БиХ иако је агенда усвојена за четвеоогодишњи период. Истакао је како све владе остају опредијељене да проведу мјере које су дефинисале, без обзира на њихову тежину и чињеницу да ће изазвати одређена незадовољства унутар БиХ.

Да је данашњи састанак био прилика да се све досад урађено резимира потврдила је и премијерка Српске Жељка Цвијановић.

"Остале смо упознали о ономе што је урађено на нивоу Републике Српске и онда правимо један збирни извјештај. Од 74 мјере које су биле предвиђене, ми смо у потпуности реализирали 38. Њих 35 је у процесу, а само једној мјери нисмо никако приступили јер чекамо да одређени процеси ступе на снагу. То је 98,6 одсто реализације и представља изузетан напредак и цијеним да ћемо у скоријем преиоду завршити и ту једну тачку", навела је Цвијановић.

Додала је да предстоји огроман посао на рационализацији.

Њен колега из ФБиХ Фадил Новалић изјавио је након састанка како је "већ свима познато да су видни позитивни помаци у Федерацији БиХ".

Премијер ФБиХ је нагласио да је Влада ФБиХ провела трећину мјера из акционог плана те да је свима познато како је провођење реформи у ФБиХ почело давати резултате у погледу запошљавања и смањења незапослености.

Додао је и да се "видно примјећује раст домаћег бруто прозвода", а да су то све индиректне посљедице Реформске агенде.