latinica  ћирилица
19/09/2016 |  13:15 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Уставни суд не може више доносити неуставне одлуке

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић рекао је да је Република Српска у праву што организује референдум о Дану Републике јер се више не могу трпјети потези Уставног суда БиХ, те нагласио да неодустајање од референдума у Српској тумачи и као одлучност предсједника Милорада Додика да тај суд више не може доносити неуставне одлуке.
Проф др Предраг Ћеранић (фото: www.mc.rs/) -
Проф др Предраг Ћеранић (фото: www.mc.rs/)

Ћеранић је данас новинарима у Медија центру у Београду рекао да је референдум на западу често примјењиван, али је изгледа сада за један народ у БиХ забрањен.

"Не може Уставни суд БиХ да доноси неуставне одлуке и да стаје искључиво на једну страну. Српска је у праву када је ријеч о одржавању предстојећег референдума јер је код референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ била осујећена", навео је Ћеранић, на конференцији о теми "Референдум у Републици Српској-демократски одговор на недемократске методе" коју организују Представништво Републике Српске и Фонд стратешке културе.

Када је ријеч о безбједносној ситуацији уочи референдума, Ћеранић је нагласио да би Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске неутралисало сваки евентуални вид стварања хаоса. Он је нагласио да је МУП Српске респектабилан, да је ојачала своје јединице, укључујући и специјалне, те да му неће бити потребна никаква помоћ.

Он је подсјетио да међу неким структурама у Сарајеву провијава стари план из 2011. године сарајевског политичког подземља, да вехабије и сиријски ратници блокирају саобраћајнице и комуникације на неколико тачака у Републици Српској.

"У том случају рачунато је и на сукобе са грађанима, а сценарио би био да се за три-четири дана сазове и сједница Предсједништва БиХ, па да се у помоћ позову НАТО трупе да интервенишу, односно да уђу трупе из Хрватске. На тај начин би се девастирала Српска. То је прича која је била актуелна 2011, али се од тога одустало због сиријског ратишта, али све то и данас провијава у неким структурама и главама у Сарајеву", рекао је Ћеранић.

Уставни суд БиХ одбио је апелацију Народне скупштине Републике Српске за преиспитивање одлуке овог суда којом је Дан Српске - 9. јануар проглашен неуставим.

Народна скупштина усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума Дану Републике 25. септембра и именовала комисију за његово провођење.