latinica  ћирилица
19/09/2016 |  13:09 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Смањењем административних препрека до већег БДП-а

Регулаторна реформа и смањење административних препрека требало би да доведу до повећања бруто домаћег производа у појединим земљама од 1,5 до 1,8 одсто, каже шеф тима за спровођење пројекта "Успостављање и/или јачање капацитета институције/а за контролу прописа и успостављање система редукције административних препрека" Вељко Тривун.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

На почетној конференцији овог пројекта у Сарајеву, Тривун је рекао да се неке опимистичне процјене крећу од седам до осам одсто у Енглеској и САД.

Он је навео да се овај пројекат састоји из три фазе - гиљотина прописа, квалитетнији прописи и оспособљавање јавних службеника на свим нивоима власти у БиХ.

Тривун каже да је потребно извршити редукцију административних препрека како би привредни и реални сектор имао већу проходност и тиме био ефикаснији, што аутоматски доводи и до пунијих буџета.

Координатор за реформу јавне управе БиХ Драган Ћузулан рекао је да је ријеч о пројекту који је врло значајан са аспекта реформе јавне управе и побољшању укупног законодавног и регулаторног оквира, дакле и смањивање административних баријера.

Према његовим ријечима, административне баријере су често препрека и бржим услугама и ефикаснијим услугама.

"Пракса у ЕУ је да земље функционишу по једном јединственом управном моделу, који би требало да се примијењује и у БиХ. Пројекат се проводи на сва четири управна нивоа, односно сви нивои власти у БиХ, би требало да га имплементирају и да његови резултати буду што квалитетнији и бољи", рекао је Ћузулан.

Он је истакао да су у ЕУ све административне баријере прилично флексибилне и склоњене, а у БиХ је све оптерећено одређеним плаћањима и таксама, односно све је прекомпликовано.

Ћузулан је додао да се све може поједноставити и убрзати и да буде у интересу и физичких и правних лица.

Овај пројекат се финансира средствима Фонда за реформу јавне управе, а имплементатори су конзорцијум "Комерц инжињеринг" и "Комерц медија" из Мостара, "Матема", "Софија - Бугарска" и "Теза".

На почетној конференцији пројекта учествују представници институција корисница овог пројекта сва четири нивоа власти у БиХ.