latinica  ћирилица
19/09/2016 |  12:36 ⇒ 12:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић несврстанима: Останите досљедни у вези с Косовом

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић апеловао је на државе чланице Покрета несврстаних земаља да, упркос притисцима, остану досљедне непризнавању Косова.
Самит несврстаних у Венецуели - Фото: ТАНЈУГ
Самит несврстаних у ВенецуелиФото: ТАНЈУГ

"Апелујемо на вас да останете досљедни у одбрани норми међународног правног поретка када је ријеч о непризнавању једнострано проглашене независности наше јужне Покрајине и њених унилатералних покушаја да оствари чланство у међународним организацијама, попут прошлогодишњег захтјева за пријем у Унеско који, захваљујући нашим пријатељима широм свијета, од Африке до Латинске Америке, није прихваћен", рекао је Дачић.

Рекао јр да је Србија свјесна да су многе земље чланице тог покрета изложене разноврсним притисцима да признају независност Косова и захвалио онима које су, како је рекао, остале досљедне принципима владавине права у међународним оквирима, не признајући једнострано проглашену независност Косова.

Дачић је, обраћајући се учесницима 17. самита Покрета несврстаних земаља у Венецуели, подсјетио да је једногласно проглашење косовске независности извршено супротно Повељи УН-а, Хелсиншком завршном акту и резолуцији СБ УН 1244 (1999) која гарантује територијални интегритет Србије.

Поручио је да је Србија, бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, принципијелно брани међународно право и највиши ауторитет Савјета безбједности на плану очувања међународног мира и безбједности.

"Свјесни смо", казао је шеф српске дипломатије, "да није лако онима који данас стоје уз Србију у њеној праведној борби за очување територијалне цјеловитости и одбрану начела Повеље УН-а, као што је она деценијама стајала уз многе од вас у вашој борби за национално ослобођење и еманципацију од колонијалне управе."