latinica  ћирилица
19/09/2016 |  12:29 | Аутор: СРНА

Сутра почетак суђења капетану Драгану

У Жупанијском суду у Сплиту сутра би требало да почне суђење Драгану Васиљковићу, познатијем као капетан Драган, оптуженом за ратне злочине над хрватским војницима и цивилима 1991. и 1993. године у Хрватској.
Капетан Драган Васиљковић (Фото: cdm.me) -
Капетан Драган Васиљковић (Фото: cdm.me)

Адвокат Слађана Чанковић из Загреба потврдила је да ће се Васиљковић поново изјаснити да се не осјећа кривим.

Она је навела да би Васиљковић могао да се брани са слободе, уколико тако одлучи Савјет за људска права УН, с обзиром на то да је десет година провео у притвору.

Чанковић из Загреба и адвокат Горан Цветић из Београда поднијели су раније Комитету за људска права УН представку против Аустралије и Хрватске због нелегалности екстрадиције Васиљковића и незаконитог десетогодишњег притвора у те двије земље.

У представци се посебно истиче повреда права на слободу и сигурност личности, као и прекомјерно трајање предпретресног притвора.

Истакнут је и захтјев за привремену мјеру којом се од Комитета тражи да обавијести Хрватску да је неопходно да Васиљковићу омогући одбрану са слободе.

Васиљковић је током августа имао срчаних проблема услијед којих је хитно пребачен у болницу, гдје му је уграђен стент, а затим враћен у ћелију у сплитском затвору Билице, наводи се у представци.

Комитет за људска права УН установљен је Међународним пактом о грађанским и политичким правима и одлучује о представкама појединаца на сличан начин као Европски суд за људска права.

Комитет може да поступа по појединачним представкама у погледу оних чланица УН које су изричито признале ту надлежност, а Аустралија и Хрватска су то учиниле.