latinica  ћирилица
19/09/2016 |  11:24 ⇒ 11:31 | Аутор: Агенције

Француска: Сјећање на жртве терористичких напада

Церемонија посвећена жртвама терористичких напада одржана је данас у главном граду Француске, у вријеме док је у земљи још на снази ванредно стање.
Минута ћутње у Паризу (фото: Twitter @paulgypteau) -
Минута ћутње у Паризу (фото: Twitter @paulgypteau)

Током церемоније прочитана су имена свих жртава напада које су исламистички милитанти извршили у Паризу прошле године и у Ници у јулу, а одата је и почаст жртвама напада у Бриселу, Буркини Фасо, Обали Слоноваче и Малију.

Церемонију су организовала удружења жртава, а присуствовали су јој чланови неколико стотина породица и људи повријеђених у нападима, као и предсједник Франсоа Оланд и бивши предсједник Никола Саркози.

"Наша земља никада није била овако нападнута, са тако разорном мржњом и варварском окрутношћу. Зато је важно да се сјетимо свих имена", рекао је Оланд.

Он је напоменуо да је потребно пружити подршку, заштиту и помоћ преживјелима и њиховим породицама. Медицинска и психолошка помоћ морају бити бесплатне, рекао је француски предсједник, преноси АП.

"Прошли сте кроз трагедију, али желите да живите, борите се за то и поново ћете стати на своје ноге. Ваша енергија је за примјер", рекао је Оланд преживјелима током церемоније. Он је похвалио њихову снагу и храброст.

Безбједност и борба против тероризма су главне теме уочи предсједничких избора у Француској у априлу и мају 2017. године.