latinica  ћирилица
19/09/2016 |  10:54 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

ВСТС у посјети правосудним институцијама Италије

Чланови Високог судског и тужилачког савјета БиХ посјетиће Високи савјет судства Италије, гдје ће од данас до 23. септембра имати прилику да размијене искуства двије земље у области правосуђа и борбе против организованог криминала.
Милан Тегелтија, предсједник ВСТС - Фото: РТРС
Милан Тегелтија, предсједник ВСТСФото: РТРС

Циљ посјете је даље приближавање правосуђа БиХ стандардима европских интеграција кроз унапређење кључних области правосудног система независности, ефикасности, одговорности и професионализма.

У оквиру посјете чланови ВСТС-а, које предводи предсједник Милан Тегелтија, имаће сусрете са челницима Високог савјета судства и Државног директората за борбу против мафије и тероризма, те представницима Генералног тужилаштва и Врховног касационог суда Италије, као и Високе школе за правосуђе, саопштено је из ВСТС-а БиХ.

Уз представљање мандата, организационе структуре и међународне сарадње Високог савјета судства Италије, неке од тема разговора биће и функционисање ове правосудне институције, процедуре именовања судија и тужилаца, утврђивање дисциплинске одговорности и примјена етичких кодекса, те питање независности правосуђа.

Чланови ВСТС-а БиХ имаће током посјете прилику и да се кроз конкретне илустрације упознају са искуствима италијанског правосуђа у борби против организованог криминала и тероризма, те са италијанским искуствима у хармонизацији судске праксе.

Посјета је реализована уз подршку Амбасаде Италије у БиХ и ЕУ кроз програм "Инструмент за техничку/савјетодавну подршку и размјену информација Генералне дирекције Европске комисије за проширење – ТАИЕКС".