latinica  ћирилица
19/09/2016 |  10:50 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Хрватска: Крајњи десничари желе Хасанбеговића и у новој влади

Хрватски десничари, предвођени својим неформалним портпаролом Велимиром Бујанецом, пријете ХДЗ-у и вјероватном мандатару Андреју Пленковићу да ће доживјети "бранитељски пакао", ако у владу, умјесто Златка Хасанбеговића, приме Милорада Пуповца.
Златко Хасанбеговић, горе први лијево  (Фото: portalnovosti.com) -
Златко Хасанбеговић, горе први лијево (Фото: portalnovosti.com)

Након што је члан Предсједништва ХДЗ-а Дарко Милиновић поручио да је на одступање пристао и Томислав Карамарко, па не види зашто то не би учинио и неко други /алудирајући на Хасанбеговића/, огласили су се припадници крајње десне, проусташке идеологије.

ТВ водитељ Велимир Бујанец, који је постао "медијска икона" деснице у Хрватској јавно поручује да Милорад Пуповац из Самосталне демократске српске странке не може замијенити Хасанбеговића.

Хрватски министар културе у техничком мандату Златко Хасанбеговић познат је по својим ревизионистичким ставовима о усташкој Независној Држави Хрватској, "Ханџар дивизији" и антифашизму.

Директор Центра "Симон Визентал" за истраживање нацистичких злочина Ефраим Зуроф јавно је у више наврта тражио од хрватске владе да смијени Хасанбеговића.

Пуповац је поручио да неће ући у владу ако у њој буде Хасанбеговић.

Истовремено, Хасанбеговић јавно тражи свој останак у влади и позива Пленковића да одбаци Пуповчев захтјев.

Политички аналитичари оцјењују да се у ХДЗ-у све више заоштрава сукоб оних који подржавају Хасанбеговића и нових људи на челу са Пленковићем, који најављује да ХДЗ неће водити екстремистичку политику.