latinica  ћирилица
19/09/2016 |  10:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: ЕУ није циљ, већ пут ка друштву какво желимо да буде

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Александар Вулин изјавио је данас да Влада Србије спроводи политику европских интеграција, али у складу са оним што је добро за грађане Србије.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

- Ми јесмо окренути ка Европској унији, али смо окренути и себи. Европска унија за нас није циљ, него пут ка друштву какво желимо да буде, рекао је Вулин на отварању конференције "Изазови приступања Србије Европској унији" коју су организовали амбасада Аустрије и Завод за социјално осигурање Србије.

Вулин је рекао да Србија ЕУ не доживљава као "безгрешну", нити као "Бога на земљи" који је савршен, него тежи ка Европској унији водећи рачуна да су њени грађани на првом мјесту.

То је, навео је, однос поштовања и реалних интереса.

Говорећи о стварима на које Србија не може да утиче, као што је питање да ли је ЕУ уморна од проширења, Вулин каже да "можемо да утичемо на то Србија буде за углед и земља коју желе у ЕУ као партнера и у којој грађани добро живе".

"Не знам каква ће бити политичка клима у ЕУ, али знам да ћемо учинити све да Србија буде боље мјесто за живот", рекао је Вулин.

Он је рекао "на нама је да мијењамо Србију на боље, али не зато што то други желе, него зато што су то добре ствари за живот".

Вулин је истакао да поглавље 2 у приступним преговорима са ЕУ, које се односи на слободно кретање радне снаге, може да буде отворено и да се пред Владу изађе са преговарачком позицијом, али да за поглавље 19, које се односи на социјалну политику и запошљавање, треба још прећи значајан пут.

Он је објаснио да се од Србије тражи да појача социјални дијалог, што је добро да се уради, те да се бори против сиромаштва.