latinica  ћирилица
19/09/2016 |  10:37 ⇒ 10:43 | Аутор: Агенције

DW: Тектонски поремећаји у њемачкој политици

Велика коалиција неће моћи да настави сарадњу у граду - покрајини Берлину, обе странке су на недјељним изборима прошле лоше.
Њемачка (Фото: Flickr/Bobby Hidy) -
Њемачка (Фото: Flickr/Bobby Hidy)

У парламенту је десничарска Алтернатива за Њемачку, а смијеши се љевичарска коалиција, пише Дојче веле.

Социјалдемократе су очекивано остале најјача снага, али са тек 21,6 одсто гласова односно скоро седам процената мање него прије пет година.

Демохришћани су изгубили шест одсто подршке и завршили са 17,6. Те двије странке, које чине и савезну, власт неће моћи да продуже своју коалицију на нивоу Берлина, коалицију ионако обиљежену размирицама и слабостима.

До сада се никада није догодило да на једним покрајинским изборима двије највеће "народне" странке освоје у збиру мање од 40 одсто гласова, што је према неким аналитичарима знак тектонских померања на партијској сцени.

Губитак ове двије етаблиране партије прелио се понајвише десничарској Алтернативи за Њемачку која је са 14,2 одсто гласова ушла у покрајински парламент. Та странка настала је прије само три године, а данас је обиљежавају радикални ставови против избјеглица, досељеника, муслимана. Са њом за сада све остале партије одбијају сарадњу.

Стога је математички и политички једино могућа лијева, такозвана црвено-црвено-зелена коалиција. Њу би предводио СПД, уз љевицу (15,6 одсто) и Зелене (15,2) – те двије странке осјетно су побољшале свој резултат у Берлину. Оне су до сада у главном граду углавном биле на ратној нози па се очекују мучни преговори. Мучни и на посљетку успешни, јер тешко да је некоме до понављања избора у ситуацији када све више грађана из протеста даје глас Алтернативи.

У парламент су се вратили и Либерали са 6,7 одсто док је највећи губитник, осим двије велике партије, Пиратска странка. Ова, прије пет година веома популарна партија, у потпуном је расулу и освојила је нешто мање од два одсто гласова – на прошлим изборима дошла је до цијелих девет одсто.