latinica  ћирилица
19/09/2016 |  10:20 | Аутор: СРНА

Влада Српске - У Источно Сарајево уложено 195 милиона КМ

У општине које чине град Источно Сарајево /Источно Ново Сарајево, Пале, Соколац, Источна Илиџа, Источни Стари Град и Трново/ до сада је по различитим основама из републичког буџета и Развојног програма Српске уложено око 195 милиона КМ, док је кроз повољне кредитне линије Инвестиционо-развојне банке пласирано још око 95 милиона КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске у ове општине је уложено око 50 милиона КМ, од чега за развојне пројекте у општини Пале око 27 милиона КМ, у општини Источно Ново Сарајево -око 12 милиона КМ, Источна Илиџа - 6,8 милиона КМ, Соколац - 2,5 милиона КМ, Трново - милион КМ и општини Источни Стари Град - око 800.000 КМ, речено је Срни у Влади Српске.

Најзначајнија улагања из Развојног програма и буџета Републике на подручју општина које чине град Источно Сарајево су улагања у области просвјете, здравства, те у путну инфраструктуру.

У област просвјете, по различитим основама из Развојног програма и буџета Републике, те путем кредитних средстава, до сада је у општине које чине град Источно Сарајево уложено више од 48 милиона КМ.

Овим средствима, између осталог, изграђени су Студенстки дом на Палама, Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, те обновљен објекат Ректората. Такође, из ових средстава финансиране су и санација, реконструкција, изградња и опремање школских и културних установа у овим локалним заједницама.

Према подацима Владе Српске, у област здравста уложено је око 28 милиона КМ. Од тих средстава 17 милиона КМ уложено је у Болницу Источно Сарајево, од чега за реконструкцију објекта "Србија" 3,1 милион КМ, изградњу и опремање Центра за хемодијализу - 4,5 милиона КМ, док је путем пројекта "Модернизација болница `Кореја два` и `Кореја три`" уложено око 5,4 милиона КМ.

За санацију, адаптацију и почетак рада Завода за форензичку психијатрију на Сокоцу издвојено 5,6 милион КМ.

"У плану је и изградња нове, савремене болнице у Источном Сарајеву, површине 10.000 метара квадратних, са финансијскм процјеном коштања око 50 милиона КМ. Болница ће бити изграђена у складу са најновијим стандардима у здравству и биће од великог значаја за здравствене раднике и грађане Сарајевско-романијске регије", речено је Срни у Влади Српске.

Према подацима Владе, кроз програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, у општинама на подручју града Источно Сарајево, збринуто је око 530 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, од којих изградњом станова њих 250, а неповратна новчана средства добило је око 280 породица, за шта је издвојено око 10,5 милиона КМ, а активности по овом питању се настављају и даље.

Из републичког буџета издвојено је и 1,3 милиона КМ за изградњу споменика и спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске са подручја које покривају ове општине.

Осим програма стамбеног збрињавања, Влада је настојала помоћи и исказати подршку овим локалним заједницама и кроз друге пројекте, па је тако кроз пројекте социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, у општинама града Источно Сарајево збринуто је око 2.600 радника из 17 предузећа, за шта је утрошено око осам милиона КМ, док је кроз појекат запошљавања уложено око шест милиона КМ, чиме је омогућено да око 1.570 лица пронађе посао.

Од 2006. године до данас посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида у општинама које чине град Источно Сарајево запослена су 84 инвалидна лица.

Када је ријеч о буџетској подршци, она није изостала ни за подршку привреди у овим општинама, па је тако кроз разне пројекте, међу којима су подстицаји извозно оријетисаним предузећима, суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће, те за субвенције за електричну енергију за социјално угрожене категорије становништва, издвојено око 11 милиона КМ.

Од 2006. године до данас кроз различите пројекте за одрживи повратак издвојено је око 6,4 милиона КМ.

Значајна средства уложена су у област пољопривреде, те је Влада Српске кроз различите пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, заштита од поплава и други, издвојила око 24 милиона КМ.

У оквиру пројекта "Водовод и канализација", који се реализује на територији више општина у Српској, обухваћене су и општине Пале и Соколац за које је у ту сврху издвојено 11,7 милиона КМ.

Према подацима Владе за изградњу нове, те рехабилитацију и санацију постојеће путне инфраструктуре на подручју општина града Источно Сарајево, кроз различите пројекте из Развојног програма и републичког буџета издвојено је више од 18 милиона КМ.