latinica  ћирилица
19/09/2016 |  10:18 ⇒ 11:30 | Аутор: Б92

Волстрит џурнал: Јеремић једини кандидат вриједан похвале

Најбољи избор за реформе у Уједнињеним нацинама је српски кандидат за генералног секретара Вук Јеремић, оцјењује Волстрит џурнал.

Како се наводи, на листи кандидата за насљедника Бан Ки-муна се истиче "фаворит Владимира Путина и доживотни социјалиста који је злоупотребио глобалну хуманитарну организацију", тиме мислећи на бившег премијера Португала Антонија Гутереша.

Истиче се да је Гутереш фаворит западних сила, али се додаје и да због традиције ротирајућег лидерства предност у односу на њега има словачки дипломата Мирослав Лајчак, за кога се истиче да је био то и у комунистичком уређењу, као и да има докторат са Државног института за међународне односе у Москви.

Такође, много се говорило о томе да би сљедећи генерални секретар требало да буде жена, али се истиче да Бугарка Ирина Бокова и Аргентинка Сузана Малкора не могу да стекну довољну подршку, иако их фаворизују руски, односно амерички естаблишмент.

"То оставља бившег српског шефа дипломатије Вука Јеремића, који је у неформалном гласању заузео треће мјесто, као јединог кандидата вриједног похвале у овом миксу. Он има 41 годину, школован је на Харварду, млад је, али је био лидер у друштвеном покрету који је помогао у рушењу диктатуре Слободана Милошевића", наводи Вол стрит џурнал.

Наводи се и да Јеремић разумије да би његов први посао на мјесту генералног секретара требало да буде контролисање бирократије Уједињених нација и спречавање корупције која је завладала у вриjеме Кофија Анана.

Неименоване дипломате истакле су да Савјет безбједности УН има за циљ да препоручи кандидата генералној скупштини УН до октобра.

Пет сталних чланица СБ УН са правом вета, САД, Русија, Велика Британија, Кина и Француска, морају на крају да постигну сагласност о кандидату за генералног секретара УН, наводи Ројтерс.