latinica  ћирилица
13/09/2016 |  07:35 ⇒ 08:43 | Аутор: ТАНЈУГ

У наставку дијалога о телекомуникацијама и слободи кретања

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на експертском нивоу одржава се данас и сутра у Бриселу, а предвиђено је да се наставе разговори који се тичу споразума о телекомуникацијама и слободе кретања.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Делегацију Београда предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, а поред званичника Кацеларије за КиМ и Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини, у делегацији Београда налазе се и представници Министарства унутрашњих послова, Министарства трговине, туризма и телекомуникација и компаније “Телеком Србија.“

Током претходне рунде разговора, која је одржана прошле недјеље у Бриселу, такође се разговарало о слободи кретања, односно регистарским таблицама за возила.

Иако је шефица приштинског тима Едита Тахири тада изјавила да је постигнут договор о реципрочном признавању регистарских таблица за возила са Косова и из Србије, из ЕУ су потврдили да до коначног договора још није дошло и да се очекује даље конструктивно залагање обје стране.

Договор о привременим статусно неутралним таблицама постигнут 2011. године престаје да важи 1. новембра ове године.

Српска страна инситира на продужетку коришћења статусно неутралних КС таблица.

Разговара се и о увођењу наљепница којима би се приликом преласка административне линије прелијепили статусни симболи на регистрским таблицама возила.