latinica  ћирилица
08/09/2016 |  08:31 ⇒ 13:09 | Аутор: ТАНЈУГ

У Бриселу ће бити представљен управљачки тим ЗСО

Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина представиће са први пут јавности у Бриселу, сазнаје “Танјуг“.
Европски парламент - Фото: архив
Европски парламентФото: архив

Како Танјуг сазнаје из извора блиских делегацији Београда, управљачки тим ће обавеijстити јавност да су косовски премијер и предсjедник, Иса Мустафа и Хашим Тачи, наложили хитан почетак рада на изради Статута и успостављању ЗСО.

У Бриселу данас треба да се настави технички дијалог Београда и Приштине, а теме разговора другог дана треба да буду катастри, признавање диплома и кључно питање формирања Заједнице српских општина.

У Бриселу је синоћ завршен први дан разговора у оквиру нове рунде техничког дијалога Београда и Приштине.

Основна тема јучерашњег састанка експертских група била је имплементација договора о слободи кретања односно питање коришћења регистарских таблица за возила са територије Косова.

Суштина проблема је, како су навели извори блиски делегацији Београда, у захтјеву Приштине да се користе статусно прејудицирајуће таблице тзв. Републике Косово са ознакама РКС, како за Србе са Косова и Метохије тако и за све становнике КиМ приликом транзита кроз Србију, што није у складу са Уставом Републике Србије.

По завршетку првог, од три планирана дана разговора у Бриселу, учесници дијалога се нису обратили јавности са детаљима састанка.

Посљедњег дана разговора, у петак, делегације Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, разговараће о разграничењу јужног и сјеверног дијела Косовске Митровице.

Током тродневних техничких разговора у Бриселу, делегацију Београда предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, а Приштине косовска министрака за дијалог са Београдом Едита Тахири.