latinica  ћирилица
01/09/2016 |  18:40 ⇒ 22:10 | Аутор: РТРС

Оштре осуде провокација: Шта ће у Бањалуци саборци муџахедина? (ВИДЕО)

Република Српска оштро је осудила јучерашњи скандалозни састанак у Бањалуци, на који је потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић позвао ветеране тзв. Армије БиХ. Састанак су назвали провокацијом и увредом за српске жртве.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Бошњачки ветерани српске војнике назвали су злочинцима који треба да се стиде своје ратне прошлости. Можда би управо онај који је изговорио овакву реченицу требало да одговори и објасни своју улогу у протеклом рату. 

Раме уз раме с исламским екстеремистима одреда Ел Муџахид који је учинио небројене злочине над српским војницима и цивилима, ратовао је некадашњи ратни командант 7. муслиманске бригаде Шериф Патковић.

"Одлика одреда Ел Муџахид и 7. бригаде је братство у вјери и истинско живљење џихада. Само повратак својој вјери, само као сљедбеници Алахове истине, преносиоци свјежине ислама они могу опстати" - документован је говор Патковића на видеу на Јутјубу.

Овако је говорио током рата, а данас је за наводни суживот и толеранцију  - али опет под својим условима.

Док српске мајке још оплакују непронађене кости својих најмилијих, док постоје бројна свједочења да је управо Шериф Патковић 1993. године починио ратни злочин у селу Дусина у средњој Босни, извршивши убиство осам ненаоружаних хрватских мушкараца, за потпредсједника Републике Срспке Рамиза Салкића повод да доведе оваквог човјека у Бањалуку био је да се ОХР-у пошаље порука да заустави референдум у Срспкој.

Салкићева, и провокација ветерана тзв. Армије БиХ није успјела - јасна је порука из Српске. Салкићев састанак назвали су увредом за српске жртве рата, које су, како кажу, још закопане у ФБиХ. Сматрају да је неприхватљиво, да он који прима плату у Републици Српској, организује овакве састанке и тиме доказује колико мрзи Републику Српску.

Они који су стварали и бранили Српску, ратовали на Возући с исламским екстремистима и припадницима одреда Ел Муџахид, питају се шта Патковић има да тражи у Бањалуци. Бошњачке ветеране тзв. Армије БиХ, кажу, неко мора подсјетити на злочине које су вршили над српским народом у Добровољачкој улици у Сарајеву, Тузланској колони, долини Неретве, Горњем и Доњем Подрињу, Чемерну, средњој Босни и западним дијеловима БиХ, односно бихаћком џепу.

Ратни ветерани из Зворника поручују - борачка популација покренуће иницијативу за опозив Салкића, због тога, како кажу, што у посљедњих неколико мјесеци својим дјеловањем и изјавама подрива Устав Српске.

- Јуче се показала тачном народна реченица да се злочинац увијек враћа на мјесто злочина. Ти исти ветерани који су убијали српски народ и вршили над њим злочине, након 24 године појавили су се у Републици Српској. Бошњачки ветерани, поучени "кукњавом и плачем свих ратних година" и даље настављају са жалопојкама према међународној заједници која је напокон схватила њихове намјере и више се не обазире на њих - рекао је Драгислав Мијановић, предсједник Градске организације ратних војних инвалида Зворник.

Након свега питамо се да ли је Салкић у Бањалуку позвао правог човјека да говори о миру, толеранцији и суживоту. Довољно је само присјетити се 2007. године, када је Патковић, ратни командант 7. муслиманксе бригаде, организовао потписивање петиције за неодузимање БиХ држављанстава Абу Хамзи Ејмену, једним од најозоглашенијих муџахедина који су током рата чинили најсвирепије злочине над Србима.