latinica  ћирилица
01/09/2016 |  18:39 | Аутор: СРНА

Словенија - Нове мјере да би се спријечио неконтролисан долазак миграната

Словенија ће увести "крајње мјере" да би спријечила неконтролисан долазак миграната у случају да на јесен поново оживи "балканска мигрантска рута", рекла је министар унутрашњих послова Весна Гјеркеш Жнидар.

Жнидарова је објаснила да ЕУ још нема заједничку политику која се односи на мигранте, те да није јасно да ли ће споразум са Турском о задржавању миграната стварно функционисати.

"Словенија ће у случају да се понови прошлогодишњи масовни долазак миграната и избјеглица на њену границу бити присиљена увести оштре `крајње мјере` да би зауставила нежељене мигранте", упозорила је Жнидарова послије сједнице Владе Словеније.

На данашњој сједници разговарано је и о бојазни од поновног отварања "балканске мигрантске руте", ако не буде функционисао договор ЕУ и Турске о задржавању избјеглица у камповима у Турској, преносе медији.

Она је напоменула да полиција и војска појачано надзиру границу са Хрватском, те да жичана ограда, која је постављена прошле године, остаје до даљег.

Према њеним ријечима, у завршној фази је доношење новог закона о странцима, који ће омогућити што брже враћање незаконитих миграната у сусједне државе.

Жнидарова каже да се Словенија интензивно припрема на "црни сценарио" понављања прошлогодишње мигрантске кризе и оиивљавање "балканске руте".

"Словенија н у којем случају неће допустити масовни долазак избјеглица без контролем јер не жели рискирати и постати `џеп` у којему ће запети велики број миграната из Африке и с Блиског истока на путу у земље у које желе ићи", рекла је Жнидарова.