latinica  ћирилица
01/09/2016 |  18:16 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

У клупи мали Илићи и сестре Грантић (ВИДЕО)

У нову школску годину данас смо испратили мале Илиће из Дубравица код Братунца, али и близнакиње Гранатић из Јелићке код Приједора.
Кристина и Катарина Грантић - Фото: РТРС
Кристина и Катарина ГрантићФото: РТРС

Илића се сигурно сјећате - то је четворо малишана који су остали без родитеља и којима смо у хуманитарној акцији обезбиједили кров над главом.

И Катарину и Кристину ћете сигурно запамтити. Иако сваки дан путују до школе, никад нису закасниле. 

Књиге спаковане – ученице спремне. Дванаестогодишње близнакиње Кристина и Катарина данас полазе у седми разред. Њихов школски дан почиње буђењем око шест часова.

- Није нам тешко, јер имам и сестру и пријатеље који се окупљамо овдје и крећемо свако јутро до станице - каже Кристина.

А до аутобуске станице сестре пјешаче километар. Поносне што су ђаци путници и кажу да су у предности, јер се са својим пријатељима друже у аутобусу, путујући до школе.

Школски другови који се већ дуго нису видјели, данас су поново на окупу! Препричавање доживљаја са распуста увелико је почело. Међутим, иако први школски дан нема одмора - ове одликашице о настави увелико размишљају.

Кристина мисли да да ће лакше савладати српски језик и математику, а нови предмет је физика.

Иако су ђаци - путници, сестре у школу стижу међу првима, потврђује и Бранко Бабић, директор ОШ "Вук Караџић" у Омарској.

Јутрос је поранио и Бранко Илић из Дубравице код Братунца. Упознали смо га прошле године током хуманитарне акције Радио-телевизије Републике Српске и организације Будимо људи, током које је саграђена кућа за четворо дјеце која су остала без родитеља. Бранко који креће у осми разред, прво је нахранио стоку, па кренуо у школу.

Бранко Илић је пошао у осми разред, а у слободно вријеме, каже, цијепа дрва комшијама.

Његова браћа Недељко и Ацо су у Београду код стрица који је преузео старатељство над њима. Ацо је пошао у први разред, а Недељко већ ради. Божана би након завршене основне школе, требало да упише фризерски курс.

Хуманитарна организација Будимо људи и РТРС побринуле су се да овај дјечак добије нове патике и све што је неопходно за нову школску годину. Ова дјеца не сједе скрштених руку – посадили су 1.200 садница малине и од тога планирају да живе.