latinica  ћирилица
01/09/2016 |  18:15 | Аутор: СРНА

Дачић: Безбједносни изазови све комплекснији

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је на неформалном министарском састанку ОЕБС-а у њемачком граду Потсдаму да најважнији безбједносни изазови са којима се данас свијет суочава захтијевају заједничке одговоре, а не једностране мјере, те да сарадња нема алтернативу.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Безбедносни изазови постали су до те мере комплексни и мултидимензионални, да данас ниједна земља није у стању да их сама превазиђе, било да је реч о тероризму, насилном екстремизму и радикализацији, транснационалном криминалу, изазовима који потичу од миграционих и избегличких токова, кршењу људских права, дискриминацији и нетрпељивости и климатским променама", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да у исто вријеме криза и продужени конфликти не само да постају све учесталији, већ и све слојевитији, саопштено је на сајту Владе Србије.

Он је изразио увјерење да ОЕБС и даље представља један од најадекватнијих форума за дијалог о релевантним безбједносним питањима.

"Подржавамо јачање дијалога и сарадње у области управљања миграцијама у региону ОЕБС-а, као и са партнерима за сарадњу. Такође, активно настојимо да остваримо напредак у јачању инструмента ОЕБС-а за решавање изазова у вези са миграцијама. Без обзира на то, верујемо да би након многих дискусија које смо водили прошле године, као и током ове године, ОЕБС требало да буде у стању да усвоји документ заснован на консензусу, који би послао важну јасну поруку о важности овог питања", рекао је Дачић.

Он је поручио да је потребно превазићи неповјерење и погрешну перцепцију који доприносе подјелама и спречавају успјешно суочавање са озбиљним безбједносним проблемима.