latinica  ћирилица
01/09/2016 |  17:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама у посљедњој посјети Азији, неизвјесна позиција САД

Амерички предсједник Барак Обама ове недјеље креће у посљедњу посјету азијско-пацифичком региону, у свјетлу неизвјесне будућности заокрета америчке спољне политике ка том подручју.
Барак Обама - Фото: AFP
Барак ОбамаФото: AFP

Обама ће са лидерима других земаља размотрити низ питања на самиту Г20, који у недељу почиње у кинеском граду Хангжу.

Послије тога ће у Вијентијану, главном граду Лаоса, учестовати на самиту земаља југоисточне Азије односно АСЕАН-а и самиту држава источне Азије.

Обамин план да током 11. и посљедње азијске турнеје на положају предсједника позиционира Америку као регионалног лидера зависи од тога да ли у САД може да придобије подршку за споразум о Транс-пацифичком партнерству.

"Тренутно сам ја предсједник и подржавам тај споразум. И сматрам да имам боље аргументе", поручио је Обама који мора да убиједи Конгрес да ратификује договор 12 земаља, познат као ТПП, пренио је Глас Америке.

Обама се, међутим, суочава са отпором током изборне године, а оба предсједничка кандидата су против споразума.

"Повући ћемо се из споразума прије него што икада буде реализован" поручио је републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп.

Кандидат демократа Хилари Клинтон је рекла да је "против споразума сада, и после избора и када буде на положају предсједника".

Стручњаци оцјењују да ће, чак и са успесима на дипломатском и безбједносном плану, без Транс-пацифичког трговинског партнерства, економска компонента заокрета америчке спољне политике доживети неуспјех.

"Ако ТПП нестане, нестаће и кредибилност", сматра Даглас Пал из Задужбине Карнеги.

Он је навео да ће азијске земље бити скептичне јер ће имати само један избор - Кину.

"Сједињене Државе ће им бити мање интересантне", казао је Пал.

На самитима АСЕАН и земаља источне Азије у Лаосу, Обама ће покушати да увјери чланице у ријешеност САД да наставе политику окретања ка азијско-пацифичком региону.

На самиту Г20 Обама ће пренијети кинеском предсједнику Сји Ђинпингу да Вашингтон није против све моћније Кине.