latinica  ћирилица
01/09/2016 |  16:06 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Угљевик- На Сајму шљиве бројни домаћи и произвођачи из региона (ВИДЕО)

У Угљевику је отворен 5. међународни сајам шљиве, воћних ракија и меда.
Угљевик- На Сајму шљиве бројни домаћи и произвођачи из региона - Фото: РТРС
Угљевик- На Сајму шљиве бројни домаћи и произвођачи из регионаФото: РТРС

На сајму у Угљевику своје производе представило је 40 излагача из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Хрватске, Македоније и Црне Горе. Иако нема дугу традицију, ова дводневна манифестација постала је значајна сајамска изложба на којој се представљају и реномирани произвођачи из окружења.

Осим изложбеног, сајам има и такмичарски карактер. Ове године за оцјену квалитета пријављено је 100 узорака различитих воћних ракија.

Мајевички крај има дугу традицију у производњи шљиве и воћних ракија. Овдје скоро свако домаћинство производи ракију, али само су три регистрована произвођача. Многи су већ награђивани за квалитет, али и ове године очекује златну медаљу.

Иако производе знатну количину ракије мало домаћих произвођача размишља о брендирању, за разлику од излагача из Србије чији су производи већ на европском тржишту.

Милан Јовичић из Краљева кажу да на сајму желе да пренесу нека своја , поводом чега је организовано предавање са професором Никићевићем са Пољопривредног факултета.

Милорад Јовичић, директор Агенције за мала и средња предузећа Угљевик, каже да је њихов циљ да производу, промовишу и  унаприједе производњу шљиве, као и прерађивачке капацитете.

Производњу воћа и ракије подржава и ресорно министарство.

Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде, каже да су подстицаји значајни за развој воћарске производње, не само на подручју Угљевика, него и цијеле Српске.

За оцјену квалитета пријављено је 100 узорака ракије. Оцијениће га свјетски познат стручњак из ове области. За воћне ракије које буду оцјењене као врхунске, произвођаче очекују вриједне новчане награде.