latinica  ћирилица
01/09/2016 |  15:27 | Аутор: СРНА

Туск: Нема разговора са Лондоном

Предсједник Европског савјета Доналд Туск изјавио је да неће бити разговора са Великом Британијом прије него што Лондон не покрене Члан 50 Лисабонског уговора, наводећи да жели да "заштити интересе" преосталих чланица ЕУ.
Доналд Туск  (Фото:heute.de) -
Доналд Туск (Фото:heute.de)

Туск је нагласио да након изласка Британије из ЕУ, лидери европског блока, који се без представника Лондона састају у Словачкој 16. септембра, морају пажњу усмјерити на "безбједност" и на друге проблеме попут мигрантске кризе.

Он је након разговора са премијером Лускембурга Савијеом Бетелом изјавио да ће на самиту у Братислави бити разматран живот након изласка Британије из ЕУ, али да неће бити разговора о преговарачкој стратегији за будуће односе са Лондоном.

"Наш став је кристално јасан. Неће бити преговора прије покретања Члана 50. Овај принцип налази се у споразумима и ту је с разлогом како би се заштитили интереси чланица Уније које желе да остану заједно, а не оне која је донијела одлуку о изласку", казао је Туск.

Тускови коментари објављени су и након изјаве потпредсједника Европске комисије Франса Тимерманса, који је напоменуо да би британски политичари требало да се "пресаберу" када је ријеч о њиховим захтјевима послије изласка из ЕУ.

Британски премијер Тереза Меј раније је изјавила да неће покретати Члан 50, којим се покреће двогодишњи процес изласка из ЕУ, најраније до почетка наредне године.