latinica  ћирилица
01/09/2016 |  15:25 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Настава почела за више од 134 хиљаде ученика (ВИДЕО)

У Српској је почела нова школска година.
Првачићи - Фото: РТРС
ПрвачићиФото: РТРС

Школско звоно окупило је више од 134.000 ученика у 187 основних и 92 средње школе. Тренд смањења броја уписаних првачића ове године је настављен, па је тако 400 мање ђака први пут сјело у школске клупе. За разлику од статистике жеље су, наравно, оптимистичне, па су званичници Српске ђацима пожељели успјешну нову школску годину.

Школска торба, буквар и свеске за прва слова спремни су за 10.118 првачића широм Српске који су дочекали прво школско звоно.

Првачићи су срећни што су кренули у школу, јер осим учења, у школи желе да упознају нове другаре.

Осим првачића, трему због поласка у школу су имали и њихови родитељи.

Ученицима су срећан почетак школске године, уз пригодне поклоне, пожељели и министри Републике Српске.

- Надам се да ће ученике који крећу у први разред учитељи добро припремити и створити им добре навике како би били успјешни ученици - рекао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе.

Министар финасија Зоран Тегелтија је Средњошколском центру "Никола Тесла" и у двије основне школе у Броду уручио по пет рачунара за потребе ученика и наставника. 

Почетак наставе и ученици на путу за возаче су сигнал за већи опрез. Безбједан пут до школе је приоритет, па су због тога и контроле аутобуса појачане.

- Прегледали смо око 200 аутобуса, од којих је више од 20 одсто неисправно, а у циљу да се обезбиједи сигуран превоз ђака од школе до куће - рекао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза. 

Првачићи у Мркоњић Граду данас су са представницима локалне власти учили и прва слова. Честиткама, уз поклоне пуних руку, придружили су се и представници осталих локалних заједница.

Јасна Бркић, замјеница градоначелника Бањалуке, рекла је да су за првачиће и ове године припремили пригодан пакетић.

Вршилац дужности градоначелника Зворника Зоран Стевановић подсјетио је на значај првог дана школе у животу најмлађих, али и одраслих који треба да се брину да њихово образовање протекне у најбољем реду.

Почетак школе многим родитељима ипак је велики финансијски терет. Средства за куповину уџбеника додијељена су дјеци борачке популације у Модричи.

Да лакше финансирају почетак школе родитељима су помогли и Рудник и термоелектрана Станари. И ове године првачићима су дијељени уџбеници и школски прибор, а школи су помогли приликом санације крова.

Иако је школска година спремно дочекана у већини школа у Српској, настава због реконтрукције и санације објеката није почела у основним школама "Његош" у Берковићима, "Свети Сава" у Лопарама, "Свети Сава" у Добоју, те у Средњошколском центру "Милорад Влачић" у Власеници.