latinica  ћирилица
01/09/2016 |  14:22 | Аутор: СРНА

Пандуревић: Озбиљно нарушена независност ЦИК-а

Потпредсједник СДС-а Александра Пандуревић упозорила је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву да је одбијањем захтјева за уступање бирачких спискова за референдум о Дану Републике Српске озбиљно нарушена независност Централне изборне комисије БиХ.
Александра Пандуревић - Фото: РТРС
Александра ПандуревићФото: РТРС

"Трабало би да раде по слову закона и Уставу, а не под политичким притисцима и пријетњама. Одлука о референдуму је правоснажна и према њој би се требало односити на законит начин, а не према субјективним емоцијама и анимозитетима", рекла је Пандуревићева новинарима у Источном Сарајеву.

Према њеним ријечима, данашња одлука већине чланова ЦИК-а је најозбиљније кршење закона "у посљедњих мјесец дана на планети".

"Републичкој комисији за спровођење референдума могли су да уложе жалбу, а овако су се поставили изнад Устава. Прегласавањем српских чланова ЦИК-а, они се постављају као Федерална изборна комисија. Кроз измјене Изборног закона Републике Српске то се може ријешити давајући ингеренције Републичкој изборној комисији", истакла је Пандуревићева.

Она је оцијенила да данашња одлука има политички карактер. "Јуче су политичке партије добиле бирачке спискове за локалне изборе, што је могло бити искориштено за спровођење референдума", каже Пандуревићева.

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ одбила је захтјев Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике за уступање бирачких спискова, оцијенивши га "неоснованим и недопуштеним".