latinica  ћирилица
01/09/2016 |  14:16 | Аутор: СРНА

Породице погинулих: Пуна подршка одржавању референдума

Скупштина Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила дала је пуну подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику на активностима за одржавање референдума о Дану Републике.
Републичко удружење породица погинулих - Фото: РТРС
Републичко удружење породица погинулихФото: РТРС

"Максимално подржавамо институције Републике Српске да у потпуности истрају на одржавању референдума о Дану Републике, који је заказан за 25. септембар", наводи се у закључку са радно-извјештајне Скупштине Организације, која је одржана 30. августа у Петрову.

Предсједник Организације Недељко Митровић рекао је да је Скупштина позвала све чланове да у складу са својим националним и патриотским осјећањима 25. септембра гласају за то да се 9. јануар слави и обиљежава као Дан Републике.

"Потребно је да чланови породица погинулих гласају за Дан Републике, јер су управо њихови чланови дали животе за Српску", истакао је Митровић.

Када је ријеч о тражењу несталих лица из Републике Српске, Митровић је рекао да Скупштина тражи од српских представника у Институту за нестала лица БиХ да одговорније дјелују, како би се ријешила судбина још 1.665 несталих из Републике Српске.

"Скупштина Републичке организације тражи да се оконча реформа Института за нестала лица БиХ, јер ова институција није одговорила задатку због којег је основана, а то је унапређење процеса тражења несталих у БиХ", закључио је Митровић.

Код спомен-крста на Озрену 30. августа одржана је централна манифестација обиљежавања Међународног дана несталих, са које је указано да посљедице рата нису избрисане 21. новембром 1995. године када је потписан Дејтонски мировни споразум и да је Српска незадовољна начином на који се третирају злочини почињени над Србима.

Након тога, у Дому културе у Петрову одржана је радно-извјештајна сједница Републичке организације породица заробљених, погинулких бораца и несталих цивила.