latinica  ћирилица
01/09/2016 |  13:42 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Бореновић: Одлука ЦИК-а неоснована и недопуштена

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је одлука Централне изборне комисије БиХ да органима Републике Српске не уступи бирачке спискове за потребе провођења референдума о Дану Републике неоснована и недопуштена и изразио очекивање да ће ова техничка ствар бити отклоњена.
Бореновић - Фото: СРНА
БореновићФото: СРНА

Бореновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ПДП очекује да Републичка комисија за спровођење референдума уради свој дио посла и обезбиједи услове да у Српској 25. септембра буде проведен референдум.

Он је истакао да нема ниједног разлога за одгађање референдума о Дану Републике зато што је ту одлуку донијела Народна скупштина Републике Српске.

Према његовим ријечима, грађани 25. септембра треба мирне главе и мудро да изађу на референдум и дају одговор на једноставно референдумско питање које никога не вријеђа и не спори ништа.

"ПДП је спреман да након референдума, који треба да буде празник демократског права Српске, сједнемо и видимо како ћемо провести одлуку Уставног суда БиХ, да промијенимо одређена законска рјешења и донесемо закон којим би поштовали све институције Републике Српске и БиХ", рекао је Бореновић.

Он наводи да би тим законом требало дефинисати да је 9. јануар дан када Република Српска има право да слави свој празник.

ПДП је довољно спремна и снажна да на предстојећим локалним изборима оствари најбољи резултат од постојања странке, поручуио је предсједник странке Бранислав Бореновић.

У ПДП-у позивају све стрнаке да се у кампањи суздрже од било каквог говора мржње.

Све странке позивају да се у изборној трци такмиче искључиво програмима, плановима и визијама и да на тај начин омогуће локалним заједницама Српске да се развијају.

У ПДП-у је уoчи почетка званичне кампање одржан и завршни састанак са свим носиоцима листа и кандидатима за начелнике локалних заједница.