latinica  ћирилица
01/09/2016 |  13:20 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Комисија за провођење референдума "тужи" ЦИК Суду БиХ

Сходно Пословнику о раду Републичке комисије за спровођење референдума, Републичка комисија за спровођење референдума данас је одржала хитну коресподентну, телефонску, сједницу на којој је расправљала новонасталу ситуацију око још неправоснажне Одлуке ЦИК-а БиХ о нашем захтјеву за достављање Извода из централног бирачког списка, саопштено је из Комисије.
Републичка комисија за спровођење референдума - Фото: РТРС
Републичка комисија за спровођење референдумаФото: РТРС

Републичка комисија за спровођење референдума није добила одговор од Централне изборне комисије БиХ, у вези са нашим Захтјевом за достављање извода из Централног бирачког списка, али смо путем медија информисани да је наш захтјев одбијен.

Како је наведено у саопштењу, Републичка комисија очекује да буде званично обавјештена о ставу Централне изборне комисије по овом питању, како би се детаљније упознала о разлозима одбијања.

И даље сматрају да није постојао законски основ да се не удовољи њиховом захтјеву јер Изборни закон БиХ јасно прецизира обавезу достављања Извода из централног бирачког списка.

У саопштењу наводе да ће "наставити да користи сва дозвољена правна средства, и да ће упутити апелацију Суду БиХ због грубог кршења Закона од стране ЦИК-а БиХ".

"Можемо констатовати да се Централна изборна комисија од једног професионалног и стручног тијела претворила у политички орган који, нажалост, кључне одлуке као и ову доноси прегласавањем", наведено је у саопштесу које је потписао предсједник Републичке комисије Синиша Каран.