latinica  ћирилица
01/09/2016 |  13:18 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ: Подигнута оптужница против четири лица због трговине дрогом

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Драгише Брнића, Невена Станића, Душка Спасојевића и Алена Мујанића због организованог криминала у вези са неовлаштеним прометом дрога.
Дрога (илустрација) - Фото: РТРС
Дрога (илустрација)Фото: РТРС

Они су ухапшени у оквиру међународне полицијске акције "Глобал", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница их терети да су од октобра 2013. године до септембра 2014. године вршили неовлаштену међународну купопродају, пренос, превоз и држање, као и посредовање у даљој међународној продаји, слању и испоруци кокаина и марихуане-сканка са територије Црне Горе, преко БиХ у Словенију и Аустрију.

Затим су истим кријумчарским каналима вршили међународни промет кокаина са територије Холандије, преко Аустрије и Словеније, те организовали и посредовали у куповини опреме која је намијењена за производњу дроге у Данској.

Према прикупљеним доказима и резултатима истраге, Брнић, Станић и Спасојевић, заједно са њиховим саучесницима, организовали су и руководили групом за организовани криминал, те ангажовали Мујанића и друге особе које су намјеравале да на исти начин остваре противправну имовинску корист.

Оптужени су најчешће користили шифроване термине који су означавали врсту, количину и цијену дроге, као и мјесто и вријеме сусрета ради преузимања и исплате новца за купљени кокаин и марихуану.

Оптужница их терети да су испланирали и организовали и транспорт разне опреме и помагала за нелегални узгој и производњу марихуане у Данској.

Уз оптужницу је предложено испитивање свједока и стручних особа и приложен обиман доказни материјал, међу којим и документација о привремено одузетим предметима.

Претресима су пронађене и привремено одузете одређене количине дроге - шест пакетића канабиса тежине 3.342 грама одузето је Мујанићу у Словенији, док је 2.030 стабљика, односно 93 килограма канабиса, пронађено и одузето у Данској од особа које су у овој земљи и осуђене.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.