latinica  ћирилица
01/09/2016 |  12:55 | Аутор: СРНА

Завет отаџбини: Београд да обезбиједи гаранције за Младићево лијечење

Чланови Удружења "Завет отаџбини" апеловали су на Владу Србије да хитно обезбиједи гаранције за пуштање на слободу генерала Ратка Младића из хашког притвора, ради одговарајућег лијечења.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

"Болесном човјеку свугђе у свијету се не суди, док не оздрави. Тако је по свим правима, од римског до данашњих. Такав принцип преузеле су све важеће међународне конвенције", наводи се у саопштењу и додаје да се у предмету генерала Младића пред Хашким трибуналом тај принцип не поштује.

Из овог удружења подсјећају да је Младић у Србији ухапшен и присилно испоручен Хашком трибуналу, иако је болестан, те да је судски процес против њега почео је у Хагу, иако је био очигледно болестан.

У саопштењу се наводи да су исцрпљујуће судске сједнице допринијеле погоршању здравља генерала Младића, иако су се љекари трудили да га "одрже у подношљивом здравственом стању".

"Када се завршио доказни процес, у очекивању пресуде која је веома неизвјесна, пустили су га `низ воду` у ред оних /Ђукић, Толимир, Милошевић, Талић/, који су умрли од болести од које у притворској јединици умиру само Срби", наводи се у саопштењу.