latinica  ћирилица
01/09/2016 |  12:24 ⇒ 12:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Пијани капетан на Бледу скоро потопио туристе

Пијаном "капетану" туристичког бродића, којим се група гостију из Италије и Русије возила Бледским језером, пријети казна од 1.200 евра.
Бледско језеро (фото: www.mojaavantura.com) -
Бледско језеро (фото: www.mojaavantura.com)

Тестирање на обали показало је да има 1,43 промила алкохола у крви, објавили су словеначки медији.

Туристе који су били уплашени и у паници, јер је брод почео јако да се љуља па је могао да се преврне, спасла је жена која је својим чамцем веслала у близини. Она их је смирила и узела весла у руке и тако их довела до обале.

"Учинило ми се да бродом нико не управља, а путници су били у паници. Кад сам се приближила, видјела сам да је капетан веома алкохолисан и да лежи, а никако му није успјевало да устане", рекла је она новинарима.

Старијем "капетану", који је раније имао дозволу за превоз туриста са обале на бледско острвце, али ју је пренио на сина, убудуће је забрањен сваки приступ мјесту на којем су усидрене "плетне", традиционални дрвени чамци који могу да приме двадесетак особа, преноси "Јутарњи лист".

"То је жалостан догађај и први такав случај", рекао је за "Дело" градоначелник Бледа Јанез Фајфер.

Он се туристима извинио за неугодност, а од случаја се дистанцирало и удружење "плетнара" са концесијом за вожњу по језеру.

Алкохолизираном мушкарцу је до даљег забрањено да вози по језеру и приближава везу за чамце, а о његовом инциденту се још води поступак, објавила је словеначка полиција.

Иако је утврђено да је на броду у вријеме догађаја који је међу туристима изазвао панику било довољно појасева за спашавање, полиција и општина Блед су поново упозорили све плетнаре да се држе прописа, посебно кад је ријеч о алкохолу, пошто у вријеме док раде са туристима не смију да пију.