latinica  ћирилица
01/09/2016 |  11:48 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Ковачић: Уставни суд БиХ да повуче своју одлуку и покаже зрелост

Предсједник тинк-тенк организације "Ист-вест бриџ" Јован Ковачић сматра да одлука о одржавању референдума о Дану Републике Српске неће бити повучена, јер се око тог питања ујединила цијела Српска, те да би било зрело да Уставни суд БиХ повуче своју одлуку.
Јован Ковачић - Фото: ТАНЈУГ
Јован КовачићФото: ТАНЈУГ

Ковачић је рекао Срни да би се, с друге стране, показала велика зрелост међународне заједнице, у крајњој консеквенци и власти у Сарајеву, када би Уставни суд БиХ повукао своју одлуку, јер она дјелује смијешно.

"Мени као обичном грађанину делује смјешно да је Републици Српској дозвољено да слави свој дан, али не на дан славе, јер то није слава свих народа", рекао је Ковачић.

Он каже да је парадоксално и мало увредљиво наводно штитити вјерске интересе и осјећања мањине, а вријеђати и ускраћивати право већинском народу у ентитету да слави своју славу.

Ковачић истиче да прослава Дана Републике никако не нарушава, нити угрожава Дејтонски споразум.

Он је оцијенио да препорука међународне заједнице може да произведе велику катаклизму управо по Дејтонски споразум, те подсјетио да се, бар за сада, игноришу позиви на стварање Херцег-Босне, који представљају позиве на озбиљну промјену Дејтона.

Према његовим ријечима, међународна заједница је спремна да направи много већи проблем, умјесто да се бави узроком проблема и допринесе рјешавању тешке ситуације у БиХ и питања ефикасности, објективности, професионалности Уставног суда БиХ.

"Уставни суд је проблем и то се зна одавно и у међународној заједници", рекао је Ковачић, подсјећајући да је међународна заједница обећала рјешавање питања правосуђа у БиХ.

Умјесто да се бави тиме, каже Ковачић, међународна заједница се бави посљедицом, односно референдумом и спремна је, барем вербално за сада, да направи много већи проблем, не само у БиХ, него у цијелом региону, што није добро.

"Међународна заједница мора да схвати да само објективним приступом рјешавању било којих проблема може нешто да уради у БиХ. Субјективан, једностран приступ, када се подржава само једна од три стране у БиХ, лош је, кратковидан и поразан начин рјешавања ствари", навео је Ковачић.

Он је истакао да су све оне ситне побједе које неко слави у Сарајеву у крајњој консеквенци "Пирове побједе", јер не доприносе рјешавању проблема, благостању БиХ и народа.