latinica  ћирилица
01/09/2016 |  11:29 | Аутор: РТС

Чеферин: Регионална лига добра идеја

Највећи фаворит за новог предсједника Европске фудбалске уније Словенац Александер Чеферин рекао је да су неопходне промјене у УЕФА и нове идеје које би унаприједиле фудбал, жа шта има план, али и обећао још јачу борбу против намјештања утакмица, хулиганизма и мијешања политике.
Александар Чеферин - Фото: РТС
Александар ЧеферинФото: РТС

Угледни адвокат и предсједник ФС Словеније у трци за првог човјека УЕФА има конкуренте у Михаелу ван Прагу из Холандије и Шпанцу Марији Виљару, али према процјенама има подршку од чак 30 чланица УЕФА уочи Конгреса у Атини 14. септембра.

"Тешко је рећи шта ће бити у Атини, за сада изгледа све добро. Подршка коју имам је искрена и у њој нема никаквог интереса. Избори су тајни и све је могуће. Битно ми је да сам нови кандидат у УЕФА и немам шта да понудим за противуслугу. Осталу двојицу кандидата јавно су подржали до сада само њихови савези", рекао је Чеферин у интервјуу агенцији Анадолија.

Чеферин има предност у односу на конкуренте јер је спреман да спроведе реформе, доведе млађе људе и унаприједи највећу европску фудбалску организацију.

"Неопходне су промјене и нове идеје у ФИФА и УЕФА, млађи људи... Тешко је да неко ко је тамо провео 10 или 20 година изузетно спреман за реформе. Предност је што сам млађи, имам нове идеје, а подржавају ме Савези из апсолутно свих дијелова Европе. Фудбал је потребно јединство, а не да двије велике земље ратују ко ће преузети УЕФА", истакао је Чеферин, уз констатацију да лакше може да разумије проблеме "малих" Савеза јер долази из једног таквог. Он сматра да може у кратком року да врати повјерење јавности у УЕФА послије скандала и суспензије бившег предсједника Мишела Платинија због сумњиве исплате са Јозефом Блатером од два милиона швајцарских франака.

"Платини је пуно направио за "мале" Савезе и био добар предсједник УЕФА. Слика у медијима, поготово око УЕФА, је претјерана јер није корумпирана организација. УЕФА је добра и квалитетна организација са потребом да се неке ствари мијењају и онемогуће да се догађају као у прошлости".

Према његовим ријечима никада неће допустити да се направи затворена Суперлига за највеће европске клубове, чија је идеја најбогатијих.

Што се тиче репрезентативног фудбала, Чеферин смтра да је систем од 24 селекције на Европском првенству добра опција.

"Свидио ми се нови формат, иако је дуго такмичење. "Мали" су имали више могућности да се пласирају и са финансијског аспекта добар потез за УЕФА. Ипак, никада се не зна шта може да се деси у будућности". Он је обећао одлучнију борбу против кладионичарске мафије и борбе против хулиганизма, поручивши да је потребно да се направи одјељење за заштиту фудбала.

"То је болест свјетског фудбала. Морамо више да бавимо и сигурносним аспектом јер је ситуација у Европи све гора. Репресија није једини средство у борби са хулиганизмом. У цијелој причи неопходна је сарадња полиције и свих земаља, како бисмо били успјешни, не можемо само УЕФА да ријеши тај проблем. Потребан и рад на промоцији против расизма и национализма у свих 55 земаља чланица УЕФА", говори Чеферин.

На питање може ли УЕФА у потпуности да избаци политику из фудбала, одговорио је: "Морамо што више можемо. Ипак, политика је дио нашег живота и нико не може да мисли да је фудбал изолован. Директни утицај политике у фудбалу је нешто против чега се морамо борити и мислим да до сада доста добро радимо", рекао је Чеферин.

Он сматра да одлична идеја о формирању регионалне лиге, у којој би учествовали клубови из Србије, Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине, иако постоји отпор навијачких група.

"Разговарали смо о регионалној лиги и она не би била умјесто националних лига. За сада је само идеја. Они клубови који не прођу у европским такмичењима до нове године, од тада би играли регионалну лигу и као награда био би улазак у Лигу шампиона или Лигу Европе. Био би интерес клубовима да играју у том такмичењу, сви смо против тога што се догађало у кошарци, када се регионална лига играла умјесто националних. То би уништило националне фудбалске лиге у региону. Мислим да наша идеја није лоша, али мора да буде у организацији УЕФА".

За крај, Чеферин је додао да је Бразилац Роналдо по његовом мишљењу најбољи фудбалер свих времена, а тренер Карло Анчелоти.